Published On: Sub, lis 30th, 2021

Vidović u Saboru RH govorio o štetnim odlukama Visokog predstavnika koje su dovele do ukidanja ravnopravnosti Hrvata u BiH

“Kroz svoju današnju raspravu i izlaganje želim nas sve potaknuti u Saboru RH kao najznačajnijoj instituciji hrvatskog naroda na razmišljanje, raspravu i djelovanje o važnom pitanju za Hrvate u Bosni i Hercegovini, odnosno o zabrinjavajućem trendu smanjenja broja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Nažalost, ovaj trend praktično traje od druge polovine 20. stoljeća. Tijekom 60-ih i 70-ih godina velik broj Hrvata iz Bosne i Hercegovine odlazi na tzv. privremeni rad u Zapadnu Europu. U tom razdoblju je zaustavljen rast broja Hrvata u Bosni i Hercegovini i nastao je trend stagnacije i smanjenja koji praktično traje do danas.”, rekao je Vidović naglasivši.

“Nažalost, pravu demografsku katastrofu Hrvati doživljavaju tijekom Domovinskog rata kada je praktično svaki drugi Hrvat u Bosni i Hercegovini prognan i istjeran sa svojih stoljetnih ognjišta. Da su Hrvati najveće žrtve rata u Bosni i Hercegovini jasno je pokazao i popis stanovništva 2013. godine. Nažalost, preostali Hrvati u Republici Srpskoj nakon završetka rata postepeno iseljavaju. Tako da danas imamo situaciju da je u Republici Srpskoj ostalo malobrojno, uglavnom starije hrvatsko stanovništvo, a broj rođenih Hrvata u Republici Srpskoj danas možemo izbrojati na prste jedne ruke.”

Zastupnik Vidović govorio je i o štetnim odlukama Visokog predstavnika koje su dovele do postepenog ukidanja ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Ohrabrujući trend povećanja broja Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon rata nažalost je zaustavljen 2007. godine, a tome su prethodile odluke Visokog predstavnika kojima je praktično ukinuo ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini i stvarni utjecaj Hrvata sveo na Županije. To je doba i kad Bošnjaci prvi puta Hrvatima biraju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a sve to dovodi do duboke političke krize koja traje do danas i kojoj se kraj još uvijek ne nadzire. Ta kriza je onemogućila normalan demografski razvoj Bosne i Hercegovine odnosno razvoj i napredak uopće.Trend smanjena Hrvata od 2007. godine se nastavio i nažalost posljednjih godina se dodatno ubrzava. O tome kako je stanje teško u pojedinim dijelovima Federacije BiH najbolje će vam pokazati nekoliko podataka. Uzmemo li podatke za 2019. odnosno 2020. godinu, u Tuzlanskoj županiji na jedno rođeno hrvatsko dijete ukupno devet Hrvata umre, na jedno rođeno dijete u Unsko-sanskoj županiji sedam Hrvata umre, u Sarajevskoj na jedno rođeno umre pet Hrvata, u Posavskoj također na jedno rođeno umre pet Hrvata. U Zeničko-dobojskoj županiji na jedno rođeno dijete umru četiri, a u Županiji Središnja Bosna na jedno novorođeno dijete umru tri Hrvata. Bogu hvala, puno bolja situacija je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a daleko najbolja je u Zapadnohercegovačkoj županiji koja ima po mnogim pokazateljima najbolja demografska kretanja u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.”, rekao je zastupnik Vidović.

“Poštovani, uz zahvalu Republici Hrvatskoj, Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Plenkovićem, predsjedniku Milanoviću na nesebičnoj i snažnoj potpori Hrvatima da osiguraju ustavnu jednakopravnost u Bosni i Hercegovini, ovi podaci nas pozivaju na nacionalni konsenzus o ovom pitanju kako bi zajedno s Hrvatskim narodnim saborom te zajedno s Katoličkom crkvom i vlastima u BiH, smislili strategiju i proveli sveobuhvatne demografske mjere kako bi se ovaj trend zaustavio, odnosno Hrvati u Bosni i Hercegovini opstali, a time opstala Bosna i Hercegovina kao država. Poduzimanje ovih mjera je bitno i za Republiku Hrvatsku da bi Hrvatska u budućnosti bila sigurnija, naprednija i bolja. Ovo je potrebno poduzeti da bi Hrvatska u narednom razdoblju mogla računati na nove Rimce, Šukere, Blaževiće, Daliće, Kovače, Šimuniće, Ćorluke, Gregureviće, Nujiće te stotine tisuća drugih koji neizmjerno vole ovu našu lijepu Hrvatsku. Uz nadu da ćemo zajedno pronaći načina da odgovorimo ovom velikom izazovu te da ćemo uspjeti zaustaviti ovaj trend na dobrobit Hrvata u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, hvala.” dodao je on, stoji u priopćenju Ured za informiranje ŽO HDZ BiH ŽSB.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Klempo
Klempo
1 godina prije

100% tačno. Treba ukinuti te Incke, Šmitove itd.

icoo
icoo
1 godina prije

Radoje sve sto radis radis iz interesa za nas narod cak si mi reko da vam fali jedna ruka da srusite Zukana Heleza ali nase prodane duse uz MZ i visokog presjednika sve cu ucinili da Hrvate sto dublje baci u glib..sad su shvatili ali je kasno..borba za vlast i fotelju je cudo..

Jurica
Jurica
1 godina prije

Samo se gledalo da se udovolji bošnjacima na uštrb Srba, a na Hrvate niko nije gledao. Na kraju i Hrvati nastradaše.