Published On: Čet, ruj 17th, 2020

VIDOVIĆ: Riječ je o kontinuitetu prevrtljivosti SDA, iluzorno očekivati bilo kakav iskorak bošnjačke politike

Iz moje perspektive gledano bio bih iznenađen da se Izetbegović postavio drugačije. Ovdje je riječ o kontinuitetu političke prevrtljivosti SDA kao vodeće bošnjačko-muslimanske političke snage, čemu u većoj ili manjoj mjeri svjedočimo de facto od početka višestranačja u BiH, rekao je politolog Danijel Vidović, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis današnju izjavu predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, kako neće pregovarati oko izmjena izbornog zakona sve dok ne bude formirana nova Vlada Federacije BiH.

Vidović smatra da je sada i definitivno jasno da je iluzorno očekivati bilo kakav iskorak bošnjačke politike u pravcu uvažavanja hrvatskih interesa, makar i u minimalnom opsegu te unatoč činjenici da postoji niz obvezujućih odluka kako domaćih tako i međunarodnih sudskih instanci koje zahtijevaju dogovor oko novog modela izbornog zakonodavstva.

-Također evidentno je da promjena takvog stava bošnjačkog rukovodstva nije realna bez adekvatnog pritiska međunarodnih čimbenika, kakvom smo primjerice svjedočili nedavno prilikom rješenja višedesetljetnog spora oko imena Makedonije ili još svježijeg srpsko-kosovskog dogovora pod patronatom predsjednika Trumpa. Ovdje smo nakon višegodišnjeg odmaka svjedočili pojačanom angažmanu američke administracije što je svakako znakovito i za BiH, rekao je Vidović

Sugovornik HMS-a mišljenja je da u konačnici, od vrste pritiska međunarodnih čimbenika i njihove moderatorske uloge ovise i eventualne posljedice po političke aktere u BiH, pa tako i Izetbegovića.

-Pri tome naravno trebamo imati na umu promijenjene geostrateške okolnosti na jugoistoku Europe u posljednjih petnaestak godina te jačanje ruskog i kineskog utjecaja prvenstveno kroz velike investicije u realnom sektoru, rekao je Vidović.

Odgovarajući na pitanje što bi politički predstavnici Hrvata na čelu s dužnosnicima HDZ-a BiH u ovakvoj situaciji trebali raditi jer Izetbegović i SDA ne žele pregovarati te postavljaju svoje uvjete, Vidović kaže da je  primarno nastaviti već započete diplomatske aktivnosti od strane vlasti Republike Hrvatske.

-U tom kontekstu još intenzivnije raditi na internacionalizaciji hrvatskog pitanja u BiH, u prvom redu kroz institucije EU te snažniji bilateralni angažman prvenstveno s NATO saveznicima na čelu s SAD-om, ali i ostalim akterima na globalnoj sceni. Na domaćem planu rekao bih da bi bilo više nego korisno da se, u vremenu koje je pred nama, hrvatsko političko vodstvo dodatno angažira na okupljanju svih društvenih aktera (institucije vlasti, sveučilište, Crkva, civilni sektor…)u našem nacionalnom biću, rekao je Vidović.

Da bi se to ostvarilo, kako kaže mostarski politolog, ključna je koordinacija između svih ovih segmenata društvenog života jačanjem institucije Hrvatskog narodnog sabora i mnogo više aktivnijeg djelovanja u odnosu na reakcije na poteze Sarajeva ili Banja Luke.

-Zagovornik sam širokog konsenzusa te strateškog pristupa svim otvorenim pitanjima kako bi se zaštitila egzistencija hrvatskog naroda u BiH kroz maksimalno korištenje svih postojećih ustavno-pravnih mehanizama do konačnog rješenja hrvatskog pitanja u BiH, rekao je Vidović./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>