Published On: Čet, stu 25th, 2021

VIDOVIĆ: Meni, dragi moj susjede, tvoj simbol ne smeta. Zašto tebi smeta moj?

Stigla je reakcija ravnatelja Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača Danijela Vidovića na otkazivanje manifestacije “Jedna si jedina Bosna i Hercegovina”. Bošnjačkim školama smeta zastava hrvatskog naroda, a reakcijom se posebno istaknula Srednja elektrotehnička škola. Vidovićevu reakciju prenosimo u cjelosti.

“Jučer se u javnom prostoru našeg grada podiglo nešto prašine zbog otkazivanja prije skoro mjesec dana zakazane manifestacije „Jedna si jedina Bosna i Hercegovina“ u povodu Dana državnosti BiH – 25. studenog. Riječ je o kulturno-umjetničkom programu učenika mostarskih osnovnih i srednjih škola koje program izvode na bošnjačkom jeziku, pod pokroviteljstvom županijskog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, a u organizaciji „Koordinacionog tima 22 škole Mostara“, kako se to (pretpostavljam neformalno) tijelo predstavlja u javnosti. Nakon što je prekjučer, 23. studenog popodne, putem SMS poruke otkazan dogovoreni program (kako se u poruci navodi „iz objektivnih razloga“), informiran sam da su sve škole putem svojih Facebook profila obavijestile učenike i goste da se mijenja lokacija održavanja svečanosti a većina njih je u toj obavijesti navela da je razlog takvoj odluci „neispunjenje zahtjeva od strane organizatora, upućenih Domu „Herceg Stjepan Kosača“. Sve su škole razlog odustanka formulirale manje-više slično osim Srednje elektrotehničke škole koja je u svojoj objavi taj razlog eksplicite i navela: “uklanjanje obilježja paratvorevina Herceg Bosna“.

Zastava hrvatskog naroda u BiH u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru
Foto: Courtesy photo

I doista, mogu potvrditi da je gđa. Seada Kuštrić, ravnateljica IV. O.Š. u ime navedenog „Koordinacionog tima“ putem viber-poruke od mene zatražila uklanjanje zastave hrvatskog naroda za vrijeme održavanja svečanosti. Ja na to nisam pristao te sam objasnio gđi. Kuštrić da je zastava postavljena u povodu obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg Bosne i da će tu ostati.

Iako naša komunikacija niti u jednom trenutku nije izišla iz okvira pristojnosti – dapače bila je vrlo uljuđena – od početka je, čini se, ipak opterećena nekim čudnim, da ne kažem neiskrenim odnosom. Nije mi namjera ovdje polemizirati s nekim ili ne daj Bože držati predavanja iz bliže ili dalje povijesti. Ovih je dana dostojanstveno obilježen Dan HZ Herceg-Bosne, unatoč silnoj graji sarajevskih medija, te nemam potrebe ponavljati stavove koji su tom prigodom jasno artikulirani. Govoriti o našim (dis)kontinuitetima nije lako ni mnogo učenijima od mene, ali ipak imam potrebu osvrnuti se na neke poteze i podijeliti s javnošću neke osobne dvojbe, tim više što su me jučer zvali i pojedini novinari a ja sam im ostao dužan izjavu ili barem kratak komentar.

Ono što prvo upada u oči jest činjenica da organizatorima navedene manifestacije predstavlja problem uopće izgovoriti a kamo li napisati puno ime naše ustanove. Pa čak i skraćeno – akronim HD. Ni to nije opcija! Nismo jednom prešli preko toga i ugostili i one kojima smeta naše ime – ovaj put je bilo preočito, ali eto šutjeli smo… Pitam se zašto smo šutjeli i kome smo šutjeli? Imamo li pravo više šutjeti?

Hrvatski dom „herceg Stjepan Kosača“. Ili u genitivu bez navodnika kako je komu draže. Tako se ova kuća zove već 27 godina sviđalo se to nekom ili ne. Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače. To je naše ime. Smijao se netko tomu ili se od bijesa pjenio – mi se tako zovemo! To je naš identitet. Tako piše u našoj osobnoj iskaznici – sudskom registru. To je ime 2004. godine potvrdilo i Gradsko vijeće Grada Mostara preuzimajući osnivačka prava ustanovâ od nekadašnjih gradskih općina.

Iz svega navedenog nije teško izvesti zaključak: ako je i samo hrvatsko ime problem onda je hrvatska narodna zastava još i veći problem…

Na plakatu kojim se putem medija i društvenih mreža najavljivala svečanost organizatori su stavili i neke grbove: povijesne i aktualne. Među njima i grb dinastije Kotromanić s ljiljanima koje su preuzeli od francuskih Anjoua ili po naški Anžuvinaca. Katolici od katolika. A naš je herceg Stjepan, kažu opet neki, bio heretik… Zanimljivo. Kako god, danas je taj grb s heraldičkim ljiljanima nacionalni simbol bošnjačkog naroda.

Zašto bi meni smetao bošnjački nacionalni simbol? Zašto bi ikomu smetao? Meni, dragi moj susjede, tvoj simbol ne smeta. Zašto tebi smeta moj?

Program koji je izveden na generalnoj probi održanoj u ponedjeljak 22. studenog, kako su mi prenijeli naši djelatnici, bio je zahtjevan i dobro pripremljen, bez ijedne sporne točke i u najvećoj je mjeri održavao društvenu i kulturnu slojevitost naše zemlje kao i njezin višenacionalni karakter. I onda? Smeta hrvatska zastava? Ne možemo izgovoriti ili ne daj Bože napisati ime hrvatsko? Nije li to licemjerno? Pa tamo, u tom Mrkonjić Gradu, na tom prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a (ma što ja mislio o njemu) na današnji dan prije 78 godina nije li rečeno za BiH da nije ni-ni-ni, nego i-i-i? Analogno tomu: i njegovo četiri S ćirilicom i tvoj ljiljan i moja šahovnica koja ti toliko smeta! Sve troje zajedno u harmoniji. To je po mom sudu Bosna i Hercegovina jedina kakva je moguća. Sve dok se to ne prihvati slavit će se ne Dan državnosti nego „dan državnosti“ upravo ovako kako se slavi danas: uz manipulacije školskom djecom, kvazipovijesne konstrukte i mitomanske maštarije u mjesnim zajednicama/općinama/kantonima s bošnjačkom većinom. Nije li to jadno i žalosno? Nije li to tako nepotrebno?

A ja ću i ubuduće, dok sam na čelu ove kuće, a to su činili i moji prethodnici, zagovarati otvorenost prema svima, pa i prema onima koji nas ne vole. Uvijek smo isticali i time smo se ponosili da nam naš nacionalni predznak ne smeta da ugostimo i Ramazanski koncert u organizaciji Islamske zajednice, i Božićni koncert Srpske pravoslavne crkvene opštine i predavanja sljedbe Brune Gröninga, i Dane Irana i ruske filmove i američke vojne orkestre, i svakovrsne umjetnike raznih vjera, nacija, jezika, rodova, seksualnih i ideoloških orijentacija…

Nije da su nam svi jednako dragi ali to doživljavamo kao našu misiju, to je naš posao i tako ćemo i dalje nastaviti.”

Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače./HMS/

guest
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
1 godina prije

Taj stolnjak od zastave je presudjen za UZP I nije mu mjesto u jednoj i jedinoj BiH.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Znaš li ti idiote šovinistički šta piše u deklaraciji ZAVNOBIH a u donešenoj Mrkonjić gradu čiji dan uzimate kao “dan državnosti”

Gost 5
Gost 5
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Ej možda ti je djed bio u handžar diviziji a Nana prima mirovinu u kunama

ZzzDeno
ZzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Gost 5
1 godina prije

Đed je sigurno bio, a za nanu ne znamo.

Dama
Dama
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Hahahahaha idiote

Čapljina Herceg Bosna
Čapljina Herceg Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Nabijem ti jednu i jedinu

bih
bih
Šta ti kažeš na ovo?  Čapljina Herceg Bosna
1 godina prije

uzp-ovac miran bit

Čapljina Herceg Bosna
Čapljina Herceg Bosna
Šta ti kažeš na ovo?  Hamze&Gazije
1 godina prije

Jedi hurme glupsone

anonimno
anonimno
1 godina prije

Smeta i u Varesu,Zenici,Tuzli, Travniku itd , itd.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  anonimno
1 godina prije

Koga briga sta vama smeta. Boli nas tuki. Bas nam drago da vam smeta jer ste nemocni da poduzmete bilo sto u vezi s tim. Jedino mozete lajati u svojoj nemoci. Preimenujte se opet iz bosnjaci u nemocnjaci. To vas najbolje opisuje.

Agro
Agro
Šta ti kažeš na ovo?  anonimno
1 godina prije

Ako mislis na same gradove u Travniku i Zenici gotovo da nema katolika. Sigurno si ubjedjen da mi je drago zbog toga. Jest ako je to copor koji pripada tvojoj psihi. U Tuzli su nekako ljevicarski orjentisani i sigurno dosta drugaciji od tebe.

Agro
Agro
Šta ti kažeš na ovo?  Agro
1 godina prije

Kako si jadan moderatoru. Ok sto mi brises dijelove replike ali ih i hinjski editujes.
Zasto nisam iznenadjen, znajuci vam psihu?

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Agro
1 godina prije

tko li ih je otjerao?

Ganga🐉
Ganga🐉
1 godina prije

Gofno nek njopa komu smeta

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Još malo počet će im smetat svatko tko nije “Mujo”

ZzzDeno
ZzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Već je tako. A pitaju – što vi nas mrzite?

Last edited 1 godina prije by ZzzDeno
ZzzDeno
ZzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

I zatooo braćo Ooo samo treećiiiii!

ZzzDeno
ZzzDeno
1 godina prije

Ma samo treći entitet.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

pročitajte komentare na fašističkom klixu u vezi ovog barjaka , pa će te vidit šta nam muslimani misle

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Znamo to odavno. Nije djaba izreka nasih starih kad pricas s muslimanom za stolom stavi drugog pod noge i imaj uvijek na umu sto ti misli onaj pod nogama misli ti i onaj preko stola. Stari ljudi su bili mudri.

Agro
Agro
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Onaj zadojen mrznjom misli da svi mrze i u svemu vidi istu.
Bosnjaci i jesu najvise stradali iz tog razloga jer su vjerovali komsijama.
Sta vi “katolici” mislite vidjelo se i u ratu i konstantno iza njega. Vi jednostavno necete nista zajednicko da obiljezavamo i javna je tajna da hocete neko otcjepljenje alo ste svijesni da nema nista od toga i to vas pojede i jos pojacava tu mrznju. Cast izuzetcima koji vide BiH kao jedinstvenu drzavu i koju zele graditi.
Vama “katolicima” zelim fin zivot u Njemackoj, Irskoj, Hrvatskoj..

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Agro
1 godina prije

i tebi sretno u tvom fildzanu

Blanka
Blanka
1 godina prije

Ovaj ravnatelj, jel tko zna kojoj stranci pripada? Pitam za frenda..

Sabahudin.P
Sabahudin.P
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Jbo stranku iz fine je kuce svi su vakcinisani Pfizerom

Ante
Ante
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Član SDA, javi nani!

Truba
Truba
1 godina prije

Aferim Vidoviću. Tako se zbori.

Sabahudin.P
Sabahudin.P
Šta ti kažeš na ovo?  Truba
1 godina prije

ko i SVI vidovici

zoro
zoro
1 godina prije

U Herceg Bosni i Republici Srpskoj juce su se viorile zastave. Doduse ne varta baterija zastave nego one nacionalne, Srpske i Hrvatske. A ti se Muzafere kupaj.

Ante
Ante
Šta ti kažeš na ovo?  zoro
1 godina prije

Zastava Varta baterija… Ahahahahahahaha… Da pukneš! Dobra, odlična! Ovo ću zapamtiti… Ahahahahahahahahaha…¨Odlična!

Miki
Miki
1 godina prije

Nacionalistima sve smeta