Vidović: Izbori u Mostaru bit će održani u listopadu; Ćorić: Neće

Nakon što nije postignut dogovor o provođenju odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, Središnje izborno povjerenstvo BiH odgodilo je odluku o održavanju lokalnih izbora u tom gradu.

Dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović smatra kako će se izbori za Grad Mostar održati u predviđenom roku kada i izbori za ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, te da su izbori samo odgođeni, što je logično budući da odluka Ustavnog suda nije provedena u Parlamentoj skupštini BiH, koja je nadležna za izmjene i dopune Izbornog zakona

Nakon što se to dogodi, izbori će se u Mostaru održati, izjavio je Vidović za Fenu, ocjenivši kako je nužno da se uloži maksimalni politički napor na najvišim stranačkim razinama u BiH, ali i na lokalnoj razini da se pronađe rješenje koje će biti u skladu s Ustavom kako bi se se izbori u Mostaru mogli održati.

Vidović ideju o Mostaru s više općina smatra korakom unatrag te drži da treba težiti većem stupnju integracije na razini grada.

“To je naš politički cilj i smatramo da ne postoji nijedan razlog da Mostar bude različiti od ostalih jedinica lokalne samouprave. Mostar treba biti jedan grad i jedna izborna jedinica”, kazao je dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara koji drži da provođenje odluke Ustavnog suda BiH ne predstavlja opasnost majorizacije Bošnjaka niti bili kojeg drugog naroda.

“Ne vidim zašto bi se itko majorizirao. Lokalne jedinice samouprave nisu mjesta gdje se štite vitalni nacionalni interesi. Nema govora o majorizaciji, tim više što su i nakon odluke Ustavnog suda ostale odredbe o maksimalnoj kvoti, kao i mogućnost pozivanja na vitalni nacionalni interes. To nije slučaj ni u jednoj jedinici lokalne samouprave u BiH”, smatra Vidović, koji je pozdravio formiranje stručne skupine za pripremu materijala o načinu provedbe Odluke Ustavnog suda BiH vezane za Statut Grada Mostara.

“Odluka SIP BiH očekivana je jer formalno ne postoje preduvjeti u Izbornom zakonu BiH da se nakon intervencije Ustavnog suda tehnički mogu pripremiti i organizirati izbori u Mostaru”, kazao je predsjednik Gradskog vijeća MostaraMurat Ćorić, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo odgodilo odluku o održavanju lokalnih izbora u tom gradu.

Ćorić je naglasio da se, formalno govoreći, izbori u Mostaru neće moći održati u listopadu, ali kako se nada kako će oni biti održani do kraja godine.

“Prije nego što je zasjedala SIP BiH, Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo je na jednoj od svojih sjednica odluku da formira ekspertnu grupu koja bi pokušala naći novo rješenje Statuta Grada Mostara kako bi se osigurali preduvjeti za održavanje izbora u Mostaru, odnosno kako bi se osigurali preduvjeti da se izmijeni Izborni zakon BiH i time otvori prostor Središnjem izbornom povjerenstvu da može raspisati izbore u Mostaru.

Vjerujem da će se u ovih mjesec dana, koliko je ova ekspertna grupa dobila da sagleda sve mogućnosti, naći neko moguće rješenje ili koncept koji bi se nakon toga involvirao u Izborni zakon BiH, čime bi se stvorili uvjeti za održavanje izbora u Mostaru”, kazao je Ćorić.

Upitan da komentira izjavu dopredsjednika Gradskog vijeća Mostara Danijela Vidovića kako će se izbori za Grad Mostar održati u predviđenom roku kada i izbori za ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, Ćorić je kazao kako u to nije uvjeren jer zakonski od donošenja odluke o raspisivanju izbora pa do njihovog održavanja treba proći 150 dana.

“Imajući u vidu poziciju visokog predstavnika u BiH te da on može ‘sve’, ne isključujem mogućnost da se ponovo pravi nešto što nije u skladu s određenim ustavnim i zakonskim rješenjima u BiH i da se izbori ipak održe na taj dan”, kazao je Ćorić.