Published On: Pet, ožu 15th, 2013

VIDEO: Zorom se išuljao iz Vatikana, otišao na misu i platio račun za smještaj

Prvog dana nakon što je izabran za papu, novoizabrani poglavar Katoličke crkve je odmah ujutro posjetio rimsku baziliku posvećenu Mariji Djevici. U baziliku Santa Maria Maggiore došao je oko osam sati na privatnu molitvu.
Reuters tako izvještava da se “ranom zorom tiho išuljao iz Vatikana” te da je Papa Franjo izazvao oduševljenje okupljenih ispred bazilike. “Obratio nam se srdačno, poput oca”, izjavio je za Reuters otac Ludovico Melo, svećenik koji se molio zajedno s papom Bergogliom.
Da će papa doći kako bi u privatnoj molitvi zahvalio Djevici, u bazilici su bili obaviješteni tek desetak minuta prije. U papinom društvu bili su perfekt monsinjor George Gaenswein i njegov zamjenik Leonardo Sapienza. Papa je ponio buket cvijeća koji je položio pred oltar, a njegove riječi prenose talijanski mediji: “Budite milosrdni. Dušama je potrebna vaša milost”. 
 
Platio račun u hotelu
Kako piše Corriere della Serra, papa je nakon mise otišao u kuću za kler i kardinale u kojem je boravio do početka konklava, kako bi uzeo svoje stvari, te je platio račun. “Htio je pokazati dobar primjer”, rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.
U četvrtak poslijepodne, u 17 sati, papa Franjo će predvoditi misu za kardinale koji su ga izabrali za 266. papu.
U narednim danima, papa bi trebao posjetiti svojeg prethodnika Benedikta XVI. u Castel Gandolfu.