Published On: Sub, srp 31st, 2021

(VIDEO) Zlo sjeme sije i za budućnost / Dodik neka ne ulazi u spiralu krivičnih djela ma kako moćno se osjećao

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Milorad Dodik najavio je kako će biti dat nalog MUP-u Republike Srpske da spriječi SIPA u izvršenju naredbi Tužilaštva BiH, a u vezi sa provođenjem izmjena Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko. Izmjene se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina. Praktično, Dodik najavljuje kako će policija RS-a pokušati spriječiti hapšenja koja bi trebala provesti SIPA.

Dignitet žrtava

No, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ističe kako bi to zapravo bilo novo krivično djelo.

– Država ima svoje nadležnosti. SIPA je nadležna za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Svaki pokušaj bilo koga da omete državu u izvršenju njenih nadležnosti je novo, vrlo teško, krivično djelo. Neka ne ulazi u jednu čitavu spiralu mogućih krivičnih djela, jer će sasvim sigurno odgovarati svako onaj ko se u to upusti, bez obzira na to koliko se danas osjećao moćnim, kazao je Džaferović za Oslobođenje i O kanal.

Prema njegovim riječima, izmjene Krivičnog zakona, koje je nametnuo Inzko, imaju za cilj zaštitu digniteta žrtava.

Mnogo snažniji i jači nisu uspjeli razbiti Bosnu i Hercegovinu, pa neće ni ovi danas to uspjeti, poručuje Džaferović

– Vjerujem da postoji snaga u institucijama BiH da će zakon biti provođen i da neće uopće biti suspendovan i nije ga moguće, zapravo, suspendovati na bilo kojem dijelu BiH od bilo koga. Mislim da su to najobičnija zavaravanja ljudi i da je to pogrešna uputa ljudima i zato se, na kraju krajeva, može odgovarati. Najbolje je za sve da se zakon poštuje. To je jedan logičan zakon, to je jedan zakon koji štiti dignitet žrtava, zakon koji sprečava laž i svaku drugu vrstu necivilizacijskog ponašanja. To je nešto što je trebalo Bosni i Hercegovini, što će doprinijeti katarzi i suočavanju sa istinom u BiH i u regionu. Vjerujem da je on od koristi za mir i stabilnost kompletnog regiona, obnovu povjerenja i izgradnju budućnosti, dodao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, otpori nametnutom zakonu mogu se tumačiti na različite načine.

Jeftini  bodovi

– Jedan od načina je da se jednostavno nastavi praksa kojom će se oni koji su pravnosnažno presuđeni za genocid i ratne zločine veličati kao heroji, što je najobičnija laž. Možemo da to posmatramo i sa aspekta svijesti kod aktera jedne takve necivilizacijske aktivnosti, a to je da su previše dobili Dejtonskim sporazumom i ako se istina bude do kraja objelodanila, a na tom smo putu, možda postoji strah da će neko upitati imamo li mi ovdje pravedno rješenje. Možemo posmatrati otpor i kroz prizmu političke borbe, borbe za jeftine političke poene, ali se u svakom slučaju radi o vrlo opasnoj aktivnosti koja truje trenutno stanje u BiH i koja zlo sjeme sije i za budućnost. To se mora prekinuti. Laž ne može biti temelj na kojem se gradi budućnost. Ovaj zakon ide u prilog poštivanju istine i pravde, svega što nam je potrebno kao univerzalni civilizacijski princip kako bismo gradili odnose u budućnosti, ističe Džaferović.

Kao aktere takvih aktivnosti označio je ljude koji ne žele da BiH bude normalna država.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x