VIDEO: Zagreb, Zadar, Šibenik, Dubrovnik… Djeca puštena iz škola, pjesma i euforija posvud

Slavlje zbog oslobođenja generala Ante Gotovine i Mladena Markača posebno se slavi u Pakoštanima te Dalmaciji općenito. Zadar i Dubrovnik već su svoje građane pozvali na feštu koja se priprema večeras.

Na Trgu bana Jelačića, gdje se u organizaciji 120 braniteljskih udruga skupilo više od pet tisuća ljudi, sa strepnjom se čekala presuda Žalbenog vijeća Haškog suda. Nakon što je pročitana oslobađajuća presuda, nastala je opća euforija praćena skandiranjem: ‘Ante, Ante’, ‘Mi Hrvati’, ‘Zovi samo zovi’, da bi organizatori sve prisutne potom pozvali na molitvu zahvalnosti u Zagrebačku katedralu. Okupljeno mnoštvo nije krilo oduševljenje. 

Split
Izricanje presude na glavnom trgu u Splitu pratio je i splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji nije skrivao zadovoljstvo oslobađajućom presudom. Kaže, priželjkivali su takav ishod.

“Kao za sve Hrvate, ovo je najveća stvar koja se mogla dogoditi i hvala dragom Bogu što je ovako završilo. Očekivalo se. Znam najbliži krug ljudi iz obitelji Gotovina i oni su bili uvjereni da će biti oslobađajuća presuda i to se danas dogodilo. A strah uvijek postoji. Svi mi kada smo sada gledali, bojali smo se hoće li se to ostvariti i hvala Bogu, ostvarilo se. Ovo znači puno za Hrvatsku i hrvatski narod. Hvala dragom Bogu što je ovako. Treba se uzdati u pravdu jer ona pobijedi, bez obzira što je spora”, poručio je Kerum.

Oslobađajuću presudu Gotovini posebno emocionalno doživio je dogradonačelnik Splita Jure Šundov, koji je i generalov prijatelj.

“Ja sam s Gotovinom bio pet godina. Moja obitelj je svake nedjelje za ručkom molila Boga da se vrate. Oslobađanjem Gotovine, oslobodili su i mene, i Hrvatsku, i sve hrvatske branitelje. Danas mi je najsretniji dan. Ne znam, ne mogu sakriti emocije. Ispričavam se”, istaknuo je Šundov.

“Prevelike su emocije, nismo vjerovali s obzirom na sve što se događa, ali ovo su prevelike emocije. Ne može se riječima objasniti. Više nego da sam se ponovno rodio. Sve ove patnje što su generali i što su njihove obitelji proživljavale, to neka se zapitaju oni koju su krivi za sve ono što se događalo. Nadam se da će i oni jednom osjetiti patnju zbog svega ovoga. Presretno. Konačno je rat gotov. Ovo je možda i najveći dan u povijesti Hrvatske jer sve hipoteke i negativne konotacije koje su se mogle staviti na teret ove države, danas su skinute. Mi smo sretni. Mi koji smo je branili, borili se za nju, najljepši i najsretniji dan i hvala Bogu. Sanader u zatvor, a Gotovina iz zatvora, to je najbolja stvar koja se Hrvatima mogla dogoditi. Vjerovao sam u Bogu i u konačnici sam se uvjerio da Bog postoji”, istaknuli su Splićani.

Vis
Nakon objave oslobađajuće presude generalima uz slavljeničke trube krenula je kolona vozila gradom Visom.

Dubrovnik
Zvona na svim dubrovačkim crkvama pozdravila su presudu generalima, a dubrovački vatrogasci upalili su sirene.

Grad Dubrovnik pozivao je također sve građane, a posebno branitelje, na proslavu povodom oslobađanja hrvatskih generala. “Danas od 18 sati ispred crkve Svetog Vlaha uz domoljubne pjesme Dubrovčani mogu proslaviti pobjedu istine i pravde”, javlja dubrovnik.net.

ANTE SE VRAĆA KUĆIVIDEO: Euforija u Pakoštanima, pale se baklje i sprema vol na ražnju

Nakon objave presude veselje se prolomilo ulicama Zadra. Euforija je zavladala na Narodnom trgu, zapaljene su baklje, dignuti su transparenti, a djeca ne moraju u školu.

Iz gradske uprave stigla je obavijest da će se večeras organizirati proslava na Narodnom trgu povodom proglašenja oslobađajuće presude. Kako javlja 057 info Zadar, svi ugostiteljski objekti imaju neograničeno radno vrijeme, a građani se pozivaju da se pridruže proslavi. U Gradsku vijećnicu vraćena je slika generala Gotovine, počasnog građanina Grada Zadra, koja je za vrijeme gradonačelnice Ane Lovrin skinuta i skrivena pod pritiskom međunarodne zajednice, koji je izazvao tadašnji britanski veleposlanik John Ramsdena.

Bio je zgranut kad je na novinarski upit shvatio da sjedi u Vijećnici ispod slike generala koji je tada bio u bijegu pred Haškim tribunalom.

Šibensko-kninska županija
U svim srednjim školama u Šibensko-kninskoj županiji danas se u popodnevnoj smjeni nastava neće održati, potvrdio je župan Goran Pauk. U Kninu se ni u osnovnoj školi nastava popodne ne održava, a šibenski gradonačelnik također je ravnateljima uputio preporuku da otkažu održavanje nastave danas popodne, javlja sibenik.in.

Zaposlenici Županije, Grada Šibenika i Grada Knina danas su pušteni ranije s posla, a mnogi privatnici odlučili raspustiti zaposlenike kako bi bez obaveza mogli uživati u povijesnom danu.

Varaždin

Šibenik

Slavi se i u KninuOsijekuČakovcuVukovaru, , RijeciKarlovcuPuli