Published On: Pet, ožu 24th, 2023

VIDEO Xi na rastanku Putinu rekao: Dolazi promjena kakvu nismo vidjeli 100 godina

KINESKI predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin snimljeni su kako se toplo opraštaju na kraju dvodnevnog sastanka u Moskvi, koji je jučer završio. Kineski čelnik na odlasku je rekao Putinu da se “pokreću geopolitičke promjene diljem svijeta”.

Dvojica čelnika pozvala su na “odgovoran dijalog” kako bi se riješila ukrajinska kriza, a Xi je priznao da su Peking i Moskva potpisali sporazum koji dovodi njihove veze u “novu eru” suradnje.

Sada je objavljena snimka Xijevog odlaska iz Moskve.

“Upravo sada dolazi promjena kakvu nismo vidjeli 100 godina – i mi smo ti koji zajedno pokrećemo te promjene”, rekao je Xi Putinu dok je stajao na vratima Kremlja. Ruski predsjednik je odgovorio: “Slažem se.”

Xi je zatim pružio ruku da se rukuje s Putinom i rekao: “Čuvaj se, molim te, dragi prijatelju.” Putin je odgovorio držeći Xija za ruku s obje svoje i rekao: “Sretan put.”

Što su dogovorili Putin i Xi?

U nedostatku pomaka oko Ukrajine, samit je prije svega imao za cilj pokazati čvrstinu odnosa između Rusije i Kine, u kontekstu pojačanih napetosti između tih zemalja i zapada, ocjenjuje agencija France presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zajedničkoj izjavi s hladnoratovskim prizvukom, dvojica čelnika oštro su napali zapad, optužujući Sjedinjene Države za “podrivanje” međunarodne sigurnosti kako bi održale svoju “vojnu prednost”, te su izrazili “zabrinutost” sve većom prisutnošću NATO-a u Aziji.

Xijev put u Moskvu bio je važna potpora šefu ruske države, koji je od prošlog tjedna na meti uhidbenog naloga Međunarodnog kaznenog suda (ICC). Posjet kineskog predsjednika Rusiji također dolazi u trenutku kada je Moskva uvelike preusmjerila svoje gospodarstvo prema Kini, suočena sa zapadnim sankcijama.

U tom kontekstu, Putin je u utorak objavio da je postigao dogovor s  Xijem o gigantskom projektu plinovoda Sibirska snaga 2, koji će omogućiti Rusiji isporuku 50 milijardi kubičnih metara dodatnog plina godišnje.

Xi je uz to pozvao Putina da ove godine posjeti Kinu.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
9 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AbnorMal

SADisti na aparatima.

Anonimus

Samo budale danas ne vide da je Zapad pred ponorom i rasturanjem.

Amerika ce cuvati sebicno samo svoju straznjicu.

Evropa ce nestati pod cizmom Rusije.

Japan i Australija ce biti kineske zemlje.

Afrika ce biti vaznija od USA. I bogatija.

Svijet ce biti oslobođen od američkog tiranina.

Kiseljak

Putko jadan nezna kud udara

HR🇭🇷HBojovnik

eto ti znaš..kme

AbnorMal

Gleda bošnjo lijevo-desno, ne zna kud bi sad. Kome rukicu dati da ga vodi.
🤢🤢🤢

Kresimir !.!!

Hahahahaha 👍👍🤣🤣🤣🤣

Kresimir !.!!

Je,bla ti s.arabija muha,meda posranika u šup, ak….bezimeni…..

Despot-Vihor vs Leopard2

Blitzkrieg kineske diplomatije,u samo mjesec dana pomirili Saude i Irance,Asada i ostatak Arabije,S.Arabiju i Hute iz Jemena,sunitski Hamas i šiitski Hezbollah. Iran prvi put nakon 626god ima pristup istočnom Mediteranu.

Kvico

Eto Kineza i Rusa blago nami.Sad ce sve procvitat i rast u miru?