Published On: Sub, lip 5th, 2021

VIDEO U Srebrenici joj pobili obitelj pa u dvorištu podigli crkvu. Konačno je srušena

Pravoslavna crkva bespravno sagrađena na privatnom zemljištu bošnjačke obitelji iz Konjević Polja kod Srebrenice u istočnoj Bosni srušena je danas, čime je starica Fata Orlović nakon gotovo četvrt stoljeća dobila pravnu bitku u koju je ušla gotovo bez ikakvih izgleda za uspjeh.

Bez prethodne najave bagerom je u ranim jutarnjim satima porušena ranije ispražnjena crkvena građevina, a nakon toga su kamioni počeli odvoziti materijal uz najavu kako bi cijeli posao trebao biti dovršen do ponedjeljka.

Fata Orlović – simbol borbe za povratak prognanih Bošnjaka

Rušenje je uslijedilo kao rezultat pravorijeka Europskog suda za ljudska prava koji je u listopadu 2019. godine potvrdio da je crkva sagrađena bespravno te je državi BiH naložio njezino uklanjanje.

Fata Orlović (78) postala je simbol borbe za povratak prognanih u prijeratne domove, ali i stradanja Bošnjaka u istočnoj Bosni, gdje su snage bosanskih Srba počinile najgore ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici 1995. godine.

Pobili joj obitelj u Srebrenici, a onda joj u dvorištu izgradili pravoslavnu crkvu

Muž te 20 članova šire obitelji su joj ubijeni a ona je prognana zajedno sa svojih sedam sinova. Srpska pravoslavna crkva je uz sve to u vrtu njihove devastirane obiteljske kuće 1998. godine izgradila bogomolju.

2000. godine počela je pravnu bitku za povrat svoje imovine suočavajući se s brojnim opstrukcijama pravosudnih vlasti u Bratuncu te na razini Republike Srpske. SPC je crkvu uporno odbijao izmjestiti nudeći naknadno otkup zemljišta, na što Orlović nije pristajala.

“Ništa me ne zanima, ja znam da ova zemlja pripada meni i mojoj djeci”, kazala je ranije Orlović najavivši kako neće odustati od svojih zahtjeva sve dok je živa.

Pravdu je dobila u Strasbourgu

Nakon što se nije uspjela izboriti za svoja prava pred domaćim sudovima Orlović je pravdu potražila u Strasbourgu, a kad je Europski sud za ljudska prava donio svoju presudu, postavio je i rok za njezinu provedbu – do travnja 2020. – no i nakon toga su vlasti RS-a otezale s provedbom presude tvrdeći kako ne mogu naći tvrtku koja bi obavila rušenje.

“Konačno smo dočekali pravdu i hvala Bogu što je nana to doživjela”, kazao je Mirza Karić, član obitelji Fate Orlović komentirajući za Fenu činjenicu da je crkva napokon srušena.

Američko veleposlanstvo u BiH je u ožujku ove godine Fati Orlović dodijelilo posebno priznanje zbog njene ustrajnosti u borbi za prava povratnika ističući kako ona može biti uzor mnogima.

 

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x