Published On: Sub, kol 14th, 2021

VIDEO Talibani zauzimaju bivše vojne baze: “Ne žuri nam se. Džihad neće prestati”

Nekadašnja američka vojna baza sada je u rukama talibana, a budućnost Afganistana je i dalje neizvjesna.

Novinarka CNN-a Clarissa Ward izvijestila je iz baza u provinciji Andar u Afganistanu. Navodi kako se u njima vide ostaci vojnih vozila i druge opreme.

 

Talibani tvrde da su se lokalne afganistanske snage predale prije tri tjedna kada im je ponestalo hrane i da su za sobom ostavile oružje i municiju.

“Vjerujemo da ćemo jednoga dana pobijediti”

Talibani su kazali da su više puta pokušali napasti jednu bazu dok je u njoj bila američka vojska. Rekli su da su izvodili razne operacije, ali da su Amerikanci imali helikoptere i tenkove.

Talibanski borci sada koriste stvari koje su međunarodne snage ostavile za sobom. Ako postoji nešto od neke vrijednosti u bazi, oni će to uzeti i prodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujemo da ćemo jednoga dana pobijediti. Islamski zakon neće doći samo u Afganistan nego u cijeli svijet. Nikamo nam se ne žuri. Džihad neće prestati”, kazao je za CNN jedan od talibanskih zapovjednika.

Talibanski guverner Mawlavey Kamil kazao je kako se današnji talibani razlikuju od prijašnjih.

“Razlika između onih i ovih talibana jest ta da su talibani iz 2001. bili novi u svemu ovome. Današnji talibani su iskusni i disciplinirani. Slušamo vođe, stvari se odvijaju po planu”, objasnio je Kamil.

Komentirali prava žena

Kada je novinarka CNN-a upitala guvernera o strahu da će sada doći do degradacije prava žena, on je odgovorio da islam daje svima jednaka prava.

“Želimo uvjeriti sve ljude na svijetu, pogotovo građane Afganistana, da islam daje svima jednaka prava. Žene imaju svoja prava. Onoliko koliko im islam daje prava, toliko ćemo im ih dati i mi”, kazao je Kamil.

guest
nije obvezno
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x