Published On: Sri, kol 3rd, 2016

VIDEO SILOVITA BITKA ZA ALEP: U sukobima sudjeluje preko 10.000 boraca, ruski zrakoplovi bombardiraju grad

Silovite borbe nastavljaju se oko sirijskoga grada Alepa, gdje pobunjenici nastoje ofanzivom probiti opsadu područja pod svojom kontrolom.

Tijekom vikenda pobunjenici su pokušali ponovno povezati opkoljeno područje na istoku s područjem pod svojom kontrolom na zapadu najvećeg sirijskog grada.

Detonirali su snažnu bombu u tunelu ispod položaja vladinih snaga u strateški važnom području Ramouseh.

Assadova vojska je uzvratila uz pomoć ruskih zračnih napada da zaustavi napredovanje pobunjenika.

CORRECTION: Malyutka ATGM used in Fatah Halab strike in, not TOW. – @badly_xeroxed

Oko četvrt milijuna civila živi pod opsadom u području pod pobunjeničkim nadzorom otkad su vladine snage odsjekle to područje prošli mjesec.

“Ramouseh nam je na vidiku, ali ruski zrakoplovi pojačali su bombardiranje zbog čega ne možemo napredovati”, rekao je za Reuters jedan od zapovjednika pobunjeničkih snaga.

10.000 boraca, avioni, tenkovi…

Drugi izvor pobunjeničke strane rekao je Reutersu da oko 10.000 vojnika, najmanje 95 tenkova i nekoliko stotina raketnih bacača sudjeluje u onome što je nazvao “velikom epskom bitkom za Alep”.

Izvori kažu da je u pripremi i velik broj bombaša samoubojica koji će vojnim vozilima punim eksploziva napasti vladine položaje.

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji pobunjeničku ofanzivu opisao je kao najveću dosad, jer uključuje borbe u svim dijelovima podijeljenog grada.

Procjenjuje se da je u opkoljenom istočnom Alepu između 250.000 i 300.000 civila, koji bi prema UN-u, do sredine kolovoza mogli ostati bez hrane.

Vlada u Damasku u četvrtak je objavila da je otvorila tri humanitarna koridora kojima stanovnici mogu prijeći u zapadni sektor pod kontrolom sirijske vojske, no oporbeni aktivisti upozoravaju da ti pravci nisu sigurni.

Na internetu je objavljena snimka koja prikazuje pobunjenički kamion prepun eksploziva koji je eksplodirao u kvartu pod kontrolom Assadovih snaga. Autentičnost snimke nije potvrđena./Hina

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>