VIDEO Prvi put snimljeno Putinovo golemo imanje kod Finske. “Čuva ga Pancir-S1”

ISTRAŽITELJI centra Dossier uspjeli su snimiti Putinovo tajno imanje u Kareliji, republici u sjeverozapadnom dijelu Rusije, uz granicu s Finskom. To je prvi put da je imanje detaljno snimljeno otkad je počela njegova izgradnja prije 10 godina.

“Putinova tajna sjeverna rezidencija u Kareliji zadire u sve više i više zaštićenih područja, a njezin je teritorij već duplo veći od površine Monaka”, napisao je na X-u Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine.

Za “Putinovu daču” u Kareliji zna se od 2016. godine, ali do sada nije bilo detaljnih fotografija i videa. Rezidenciju su prije više od deset godina počeli graditi njegovi prijatelji milijarderi iz Sankt-Peterburga, među kojima je bio i Jurij Kovalčuk. Mještani kažu da se Putin pojavljuje ovdje barem jednom godišnje, nakon posjeta samostanu Valaam.

Prema objavljenim dokumentima, površina rezidencije je oko 1 četvorni kilometar, ali uzimajući u obzir ograđene šume i uvale, stvarna površina je oko četiri četvorna kilometra.

Čuva ga Pancir-S1?

Vodopad Marjalahti, koji je visok četiri metra, trebao bi biti dio nacionalnog parka, no pristup mu je ograničen ogradom s bodljikavom žicom i danonoćnim osiguranjem. Za “vlasnika slapa” nasuprot vodopada postavljena je sjenica kako bi se mogao sam diviti biseru nacionalnog parka, napisao je Geraščenko.

Na području se nalaze tri objekta – ribarska koliba, štala i vrtna kuća. Ali izgledom ne podsjećaju ni na kolibu ni na staju, već su izgrađeni u modernom stilu. U blizini jedne od kuća nalazi se nasip koji je izgrađen nakon početka rata. Novinari pretpostavljaju da je ondje postavljen protuzračni sustav Pancir-S1 za Putinovu zaštitu. Tu su još i dva heliodroma, nekoliko pristaništa, uzgajalište pastrva, čak i stado krava za proizvodnju govedine…

Kako piše Telegraph, na imanju se nalazi i tvornica opremljena austrijskom opremom za proizvodnju piva vrijedna gotovo 300.000 funti te čajana. Prema izvještaju, nekretnine su ukrašene skupim bideima, tuševima i podom od talijanskog mramora Fior di Bosco.