Published On: Uto, lis. 10th, 2017

VIDEO/ ODRŽALI REFERENDUM Nakon Katalonije, i jug Brazila želi neovisnost

Tjedan dana nakon katalonskog referenduma o neovisnosti, građani južnog Brazila u nedjelju su glasali na neformalnom referendumu o odcjepljenju, javlja Al Jazeera Balkans.

 

Simbolični referendum organizirao je pokret za odcjepljenje “Jug je moja zemlja”. Objavili su da je glasanje održano u više od 1000 općina diljem država Rio Grande do Sul, Santa Catarina i Parana, a vođa pokreta Celso Deucher nada se da će skupiti 3 milijuna glasova.

Glasači u Londrini, glavnom gradu Parane, izjavili su da su razočarani saveznom vladom i korupcijskim skandalom u koji su upleteni deseci političara i članova poslovne elite. Također su rekli da jug Brazila ne dobiva dovoljno prihoda od poreza.

“Jug je moja zemlja” organizirao je glasanje o odcjepljenju i prošle godine u listopadu, kada je skupljeno 617 500 glasova, a više od 95 posto birača iz sve tri savezne države izjasnilo se za neovisnost od Brazila.

Većina stanovništva ne vjeruje u uspjeh referenduma jer je zabranjen ustavom. Međutim, održavanje referenduma pokazuje bijes glasača prema saveznoj vladi, koju optužuju da nije reagirala na porast nasilja diljem Brazila te nije sposobna zaustaviti najveću recesiju u posljednjih 100 godina./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer