Published On: Pet, tra 26th, 2013

VIDEO: Nikolićeva izjava koja je digla Srpsku na noge

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da mu je žao zbog svih zločina počinjenih nad Bošnjacima i da će se pokloniti žrtvama genocida.
On je, između ostalog, kazao i kako su za njega Srbi iz Republike Srpske Bosanci, iako neki od njih ne vole da ih tako zovu. Nikolić je gostovao u emisiji “Interview 20”, koju uređuje i vodi Sanela Prašović-Gadžo na BHT-u.
“Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac”, kazao je Nikolić, istakavši da će uskoro posjetiti Srebrenicu.
Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović ove sedmice boravili su u službenoj posjeti Srbiji gdje su razgovarali s Nikolićem te se složili da među njima više ne treba biti nesuglasica i nerazumijevanja te da dvije države u budućnosti treba biti još čvršće povezane i da događaji iz 20. vijeka ne smiju više nikada da se ponove.
“Srbija kao garant Daytonskog sporazuma želi Bosni i Hercegovini najbolji mogući ekonomski, gospodarski i svaki drugi razvoj, stabilnost i sigurnost. Srbija želi joj pomoći na tom putu. Srbija je tu uvijek kada zatreba i ako postoji potreba pružit će pomoć. Ali mi bismo željeli da dva entiteta sami rješavaju svoje probleme i surađivati ​​”, rekao je Nkolić nakon razgovora s Radmanovićem i Izetbegovićem.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić odbio je otputovati u Srbiju, a Nikolić je kazao na sastanku kako se nada da će uspostaviti komunikaciju s Komšićem i da više neće biti otkazivanja sastanaka između BiH i Srbije.

“Trebalo bi da se izvine i Izetbegović, Lagumdžija, Komšić …”

Politički analitičar Dušan Janjić ocijenio je da je dobro što se predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ispričao Bošnjacima za ratne zločine, ali da bi se i Bakir Izetbegović, Zlatko Lagumdžija ili Željko Komšić morali ispričati za srpski žrtve.
“Netko se, zaista, jednog sata mora izviniti i za srpske žrtve u Sarajevu. To bi morao Izetbegović, a to bi mogao i Lagumdžija, svako od njih”, rekao je Janjić Srni, navodeći da BiH, nažalost, ima rukovodstvo koje je sudjelovalo u proteklom ratu i ima ratne frustracije.
On je naveo da se izvinjenjem Nikolića otklanjaju neke prepreke za međusobne političke i diplomatske posjete, što je vrlo dobro, jer odnosi između Sarajeva i Beograda moraju biti unaprijeđeni.
Prema njegovim riječima, Nikolić nosi križ kao i srpska javnost i Srbija da su glavni i jedini krivci, što zloupotrebljavaju pojedini ljudi u regiji.
On je ocijenio da je Nikolić, koji iu Srbiji iu regiji vrijedi za nekog dežurnog krivca, kao i Srbija, ovim izvinjenjem “ispunio važan zahtjev u očima političara, pa i Bruxellesa i Washingtona i da će od sada postati još aktivniji sudionik regionalne suradnje”.
Janjić je naveo da sada treba vidjeti da li je ovo dovoljno za hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića da se sretne s Nikolićem, dodajući da srpsko-hrvatska tenzija već postaje opterećujuća i za javnost Srbije i za javnost Hrvatske, a može biti vrlo opasna i za BiH.
On je naveo da se ne sjeća da je kod sarajevskih političara bilo nekog unutarnjeg otpora u doba rata, niti političkog djelovanja, na primjer Lagumdžije, protiv rata, nego naprotiv, dok je Komšić jedan od promotora ratne retorike.
“Vidjeli ste da je odbio doći u Beograd. A dok je bio veleposlanik u Beogradu, on je toliko zla napravio srpsko-bosanskim i bošnjačkim odnosima”, podsjetio je Janjić.
On je ocijenio da nije dovoljno da međunarodna zajednica tlaka samo Srbiju kontrolirati predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ili Zagreb kontrolirati hrvatske političare u BiH, nego netko to mora raditi i sa bošnjačkim političarima.

Vukadinović: Izvinjenje kao ispunjenje njemačkih zahtjeva

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocijenio je da je današnje ispriku predsjednika Tomislava Nikolića u ime Srbije za zločin u Srebrenici 1995,
iznenađujuće i da ne zna da li to “gaf” ili ispunjenje “zahtijeva njemačkih zastupnika”. Vukadinović je povodom tog izvinjenja rekao agenciji Beta da su, “po ocjeni njemačke diplomacije, neke Nikolićeve izjave o tom pitanju (zločinu u Srebrenici) bile isuviše zapaljive i” revizionističke “u odnosu na oficijelnu sliku stvorenu na Zapadu iu haškom Tribunalu.
Posljednji njegov (Nikolićev) govor u UN dočekan je “na nož” u tim krugovima, a naročito u Sarajevu “, ocijenio je Vukadinović.
On je istakao da je vrlo vjerovatno da je Nikolić htio da izvinjenjem amortizira kritiku i ode korak dalje od onoga što je o Srebrenici izjavljivao bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.
Nikolić je, smatra Vukadinović, izjavom o Srebrenici htio i da otkloni još jednu potencijalnu smetnju na putu Srbije ka dobivanju datuma za početak pregovora s EU.
Vukadinović je ocijenio da je Nikolićeva izjava o tome da su Srbi iz Bosne i Hercegovine “Bosanci” – “samo malo trapava pošalica koja sigurno neće dobro odjeknuti u Banjaluci iu Republici Srpskoj”.