Published On: Ned, tra 30th, 2017

VIDEO/ NAKON TRI TJEDNA Prvi izravni vlak iz Londona stigao u Kinu

Prvi teretni vlak koji izravno povezuje London i Kinu stigao je danas na cilj nakon gotovo trotjednog putovanja koje bi trebalo redovito povezivati dvije zemlje po uzoru na tradicionalni Put svile.

Kompozicija koja je krenula iz glavnog grada Velike Britanije 10. travnja ušla je oko 9.30 sati po lokalnom vremenu u stanicu Yiwua, grada od dva milijuna stanovnika južno od Šangaja, nakon što je prošla Francuskom, Belgijom, Njemačkom, Poljskom, Bjelorusijom, Rusijom i Kazahstanom, prenosi Hina.

London je sada 15. europski grad koji opslužuje ta nova transportna usluga koja bi trebala biti jeftinija od zračnog prijevoza te brža od pomorskog, iako je vlaku koji je krenuo iz Londona trebalo dva dana više nego je bilo predviđeno.

Put London-Yiwu dug je više od 12.000 kilometara, drugi na svijetu nakon veze do Madrida, otvorene 2014. Prošle godine je otvorena veza s Lyonom.

Te su veze dio inicijative “Novi putovi svile”, koju je 2013. pokrenuo kineski predsjednik Xi Jinping u nadi da će učvrstiti trgovinske odnose Kine s tradicionalnim klijentima, posebice u Zapadnoj Europi./HMS/