Published On: Uto, lis 13th, 2020

(VIDEO) Mlada ima 11, a mladoženja 35 godina

Muškarac daje riječ da neće dotaći djevojčicu, ili ti svoju suprugu dok ona ne sazrije

Kako se zove brak u kojem mlada ima 11 godina, a mladoženja 35? Mi to nazivamo nepravda, ili drugačije, dječiji brakovi.

Uprkos sve većem prepoznavanju štetnih posljedica dječijih brakova, ne radi se ni izbliza dovoljno da se ta praksa okonča.

Ako se sadašnji trend nastavi, 150 milijuna djevojčica će stupiti u brak prije navršene 18. godine života u sljedećih deset godina, ugrožavajući svoj  osobni razvoj i blagostanje, piše UNICEF.

Iako ste možda mislili da ovo više nije uobičajena praksa, činjenice nažalost govore suprotno.

Dječji brakovi se i dalje prakticiraju u mnogim zemljama unatoč zakonskim zabranama. Ovakvi slučajevi su najčešći u Aziji, potom muslimanskim zemljama  na Bliskom Istoku.

Realnost

Podaci iz UNICEF-ovog Istraživanja višestrukih pokazatelja položaja žena i djece (MICS) pokazuju da se u cijelom regionu (Bosna i Hercegovina, Kosovo*, BJR Makedonija, Crna Gora i Srbija) dječiji brakovi najčešće prakticiraju među romskim stanovništvom.

U velikom dijelu Saudijske Arabije i Jemena, djevojčice koje su tek napunile 10 godina prinuđene su se udati za muškarce u 30-ima.

Sasvim je normalna pojava da se u Jemenu i Saudijskoj Arabiji djevojčice od 9-10 godina udaju za muškarce od 30 i više godina.

Ovo se događa unatoč zakonima koji se tiču očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja maloljetnica.