CLINTON ZA RTL: “Dobro je da Hrvati podržavaju Čovića i postaju most dijaloga između Bošnjaka i Srba” (VIDEO)

Bivši američki predsjednik Bill Clinton komentirao je napad na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Bivši američki predsjednik Bill Clinton u Srebrenicu je stigao kao osobni izaslanik sadašnjeg predsjednika Baracka Obame.

Budući da je fokus s odavanja počasti žrtvama skrenuo napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, RTL ga je zamolio da prokomentira taj događaj:

“Prije svega žalim zbog toga. Vjerujem da je možda došao malo kasnije, nakon što je počela molitva, ili da je samo išao na komemoraciju, ovo se ne bi dogodilo. Mislim da je ljudima ipak bilo drago da je bio na komemoraciji, ali da ništa od onoga što je bilo rečeno tamo, ova ovdje gomila ljudi nije čula i onda su ostali u šoku kad su ga vidjeli. Ipak mislim da je gradonačelnik Srebrenice napravio dobar potez kada ga je pozvao”, rekao je.

“Čuli ste šta je rekao ( načelnik Srebrenice Duraković, kako je ostao živ prije 20 godine, a vršnjaci koje je znao su pobijeni, kao i članovi njegove obitelji. Ipak, preuzeo je na sebe rizik pozivanja, a premijer Vučić na sebe rizik dolaska. I to je neki početak, i to jako važan. Moja jednostavna poruka, stoga, glasi: drago mi je da su uspjeli očuvati mir, drago mi je da su uspjeli očuvati demokraciju, drago mi je da su uspjeli očuvati ovo sjećanje na srebreničku tragediju”, dodao je.

Upitan kako u očuvanju mira i stabilnosti u regiji vidi ulogu Hrvatske, Clinton je odgovorio: “Prije svega, vaša je predsjednica ovdje danas održala izvrstan govor, mislim da jako dobro predstavlja Hrvatsku na mjestima koja sam ja mogao pratiti. Ali mislim da, budući je Hrvatska bila populacijom manja među trima zaraćenim stranama, ali budući da ste mnogo propatili u balkanskim ratovima, mislim da ste u jedinstvenoj poziciji da podržavate hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH, a onda da utječete na mišljenje bosanskih Srba i Bošnjaka, da im date predodžbu koliko nova i drugačija budućnost može biti ako djelujemo zajedno, umjesto da se cijelo vrijeme sukobljavamo jedni s drugima”, kazao je Clinton za RTL.