Published On: Sri, tra 11th, 2012

VIDEO: Čermak i vrh HDZ-a iz 90-ih ratni su zločinci, naftom iz INA-e punili su srpske tenkove

Goja (op.a Gojko Šušak) je znao za dvije, tri cisterne koje su ilegalno prelazile granicu, ali se tresao kada je vidio fotografije silnih konvoja koje sam mu pokazao prilikom jednog sastanka u Splitu. Nije mogao vjerovati – prisjetio se Drago Kaurinović i dodao kako ga je Gojko Šušak molio da u vrijeme obavještajne akcije ‘Pas’ ne kontaktiram ni s Miroslavom Tuđmanom i Ivanom Čermakom, jer, kako tvrdi, nikome u tom razdoblju nije vjerovao.

 

Drago Kaurinović bio je pripadnik obavještajne skupine ‘Pas’ koju je ratni ministar obrane Gojko Šušak poslao na južno ratište da prati cisterne s gorivom koje su iz Hrvatske odlazile u BiH. Pogledajte njegovu ispovijest u ekskluzivnom dokumentarnom prilogu ekipe portala Dnevno.

  • Autor: Mladen Prenc / Matija Vasiljevski|
  • Photo: Matija Vasiljevski |
  • Srijeda, 11.04.2012 00:15

Drago Karuinović (48) iz Brestače kraj Novske bio je profesionalni izvidnik Druge gardijske brigade u vrijeme Domovinskog rata i dragovoljac HVO-a. Kada je banjalučki korpus napao Novsku bio je pripadnik izviđačke satnije koja je poslana na državnu granicu kako bi nadgledala ulazak droge. Tijekom ’93 i ’94 godine Drago je nadzirao granične prijelaze između Hrvatske i BiH, no osim pošiljki droge nagledao se i stotina naftnih cisterni koje su gotovo svakodnevno prelazile granicu…

Kaurinović je i prvi Hrvat ranjen u Domovinskom ratu. Početkom 90-ih Srbi su ga kamenovali na osnivačkoj skupštini HDZ-a u Pakracu. Na samom početku ratnih događanja bio je aktivan u organiziranju HDZ-ovih ogranaka diljem zemlje. S grupom prijatelja s kojima još od 80-tih godina vrlo aktivno i operativno sudjeluje u borbi protiv narkomafije na Balkanu, trebao je po obećanju visokih dužnosnika HDZ-a, nakon izborne pobjede 1990. ući u Ministarstvo unutarnjih poslova i formirati poseban odjel specijaliziran za borbu protiv droge. Međutim, taj dogovor HDZ je izigrao, a Drago je otišao na ratište. Bio je član 125. brigade HVO-a, a ubrzo je preuzeo zapovjedništvo pješačke satnije, svojevrsne elitne taktičke grupe 125. brigade koja je brojala 172 vojnika.

Obišao je gotovo sva ratišta u Zapadnoj Slavoniji i Pokuplju, a nakon poziva tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška dobar dio ratnog puta proveo je i na južnom ratištu.

Naime, 1992. godine primio je poziv od Šuška da se priključi posebnoj jedinici u MORH-u koja se morala formirati zbog problema s drogom na samom jugu Hrvatske.

‘Goja se uplašio’

– Nas sedmero iz obavještajne skupine ‘Pas’ 1993. i 1994. godine pratili smo granične prijelaze od Cavtata do Makarske. Enormne količine droge za koju se sumnjalo da u zemlju ulazi baš na južnom ratištu, međutim, nismo pronašli. Nakon četiri mjeseca, strani obavještajci upozorili su nas kako smo poslani na krivi trag, jer je glavna ruta za šverc droge išla preko Orašja. Odmah po tom saznanju htjeli smo napustiti južno ratište, no Šušak je inzistirao na sastanku. Našli smo se u selu Vrdi u podnožju planine Čabulja sjeverno od Mostara. Tadašnji ministar od nas je zatražio da ipak ostanemo na svojoj poziciji, ali ne zbog droge, već zbog goriva za koje se sumnjalo da se šverca u velikim količinama. Od studenog 1993. do ljeta 1994. godine snimali smo, gotovo svakodnevno, konvoje cisterni koje su preko graničnih prijelaza kod Ploča, Opuzena, Metkovića i brojnih drugih iz Hrvatske švercani u BiH. Cisterne smo pratili i dalje po Hercegovini, a ubrzo smo shvatili kako ogroman dio te nafte preko Fikreta Abdića odlazi Srbima, koji su pak višak goriva koji nije stao u njihove tenkove dalje prodavali Crnoj Gori – ispričao je u ekskluzivnom razgovoru ekipi portala Dnevno Drago Kaurinović.

Nekadašnji pripadnik tajne obavještajne skupine ‘Pas’, nadalje tvrdi kako ih je Gojko Šušak poslao na zadatak praćenja cisterni iz dva razloga. Prvi je bio strah od golemih razmjera ilegalne trgovine naftom i drugim robama koju je razvio vladar Autonomne pokrajine Zapadne Bosne, Fikret Abdić, koji je nedavno pušten iz zatvora nakon što je odslužio zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina. Abdićev švercerski stroj, tvrdi Kaurinović, izmicao je kontroli. Drugi razlog zbog kojeg ih je Šušak ‘aktivirao’ na južnom frontu, bio je pokušaj da se ‘spere ljaga s Hercegovaca’, jer se u Zagrebu smatralo kako upravo određena skupina Hercegovaca obavlja ovaj dobar posao u BiH.

– Goja (op.a Gojko Šušak) je znao za dvije, tri cisterne koje su ilegalno prelazile granicu, ali se tresao kada je vidio fotografije silnih konvoja koje sam mu pokazao prilikom jednog sastanka u Splitu. Nije mogao vjerovati – prisjetio se Drago Kaurinović i dodao kako ga je Gojko Šušak molio da u vrijeme obavještajne akcije ‘Pas’ ne kontaktiram ni s Miroslavom Tuđmanom i Ivanom Čermakom, jer, kako tvrdi, nikome u tom razdoblju nije vjerovao.

Dokumentacija i brojne fotografije koje je ekipi portala Dnevno pokazao Kaurinović, otkrivaju zastrašujuću pozadinu Domovinskog rata. Nafta se švercala u BiH u razdoblju od početka ’93 do kraja 94′ punih 500 radnih dana, a u jednom danu su Karadžić i Mladić iz Hrvatske dobivali i po tisuću tona naftnih derivata za svoj ratni stroj. Sve to povrđuju i stenogrami VONS-a iz 1993. godine, naglašava Drago.

>>> Segment stenograma sjednice VONS-a od 19. rujna 1993. godine

Prodanović priznao da je Čermakov prvi milijun sumnjiv

Kada je 2000. godine SDP na čelu s Ivicom Račanom pobijedio na parlamentarnim izborima, Drago je vjerovao kako će se nova vlada držati predizbornih obećanja o obračunu s ratnim profiterima i kriminalom u pretvorbi i privatizaciji. Svoja saznanja, dokumentaciju, fotografije i operativne note poslao je Račanovoj vladi, tražeći pokretanje istrage, no nitko na njegove prijave nije odgovarao. Kontaktirao je i Državno odvjetništvo RH, međutim, i u tom ‘neovisnom’ državnom tijelu vladala je potpuna nezainteresiranost za slučaj koji naziva najtežim zločinačkim pothvatom u nezavisnoj Hrvtaskoj.

Sredinom 2005. godine uputio je zajedno s još 50 branitelja zahtjev u kojem je od nadležnih institucija u RH zatražio privođenje do istražitelja Međunarodnog suda za ratne zločine.

– Molimo vas da gospoda Tomislav Karamarko, Ivan Jarnjak i Mladen Bajić kontaktiraju istražitelje Međunarodnog suda te da im prenesu da nas 51 želimo svjedočiti protiv predsjednika RH (S. Mesić), Državnog odvjetnika kao i čelnika Vlade i Hrvatskog sabora. Gore navedeni ljudi i tijela RH godinama perfidno od domaće i strane javnosti, te međunarodnih istražitelja prikrivaju zločinačke pothvate koji potječu od Hrvatske, a na štetu suverene Bosne i Hercegovine i same Republike Hrvatske. Neoborive dokaze zločinačkih pothvata dostavit ćemo široj međunarodnoj zajednici kao i najvišim organima vlasti Bosne i Hercegovine – stoji u tom apelu skupine hrvatskih branitelja.

Odgovor na taj zahtjev Drago je primio tek krajem ožujka ove godine kada ga je DORH izvijestio kako su počeli ispitivati njegove optužbe. Dopis je stigao usporedno posebnim odjelima MUP-a za istrage ratnog profiterstva i kriminala u pretvorbi i privatizaciji koje je osnovao ministar Ranko Ostojić, te gotovo u isto vrijeme kada su započele predistražne radnje protiv umirovljenog generala Ivana Čermaka i njegove uloge u švercu hrvatske nafte. Drago Kaurinović u konačnici smatra kako jedan veliki dio odgovornosti za ovaj teški oblik ratnog zločina snosi i tadašnji glavni logističar HV-a Čermak, kojeg je u konačnici pozvao neka dokaže porijeklo svoje imovine stečene u vrijeme rata. No tvrdi da mu to neće biti lako jer mu je Čermakov odvjetnik Čedo Prodanović pred nekoliko svjedoka priznao kako je njegov klijent prvi milijun dolara nekako ‘sfrkao’, ali da je sve poslije toga stekao legalno.

http://www.dnevno.hr