Published On: Uto, stu 28th, 2017

VIDEO Bivša teroristica RAF-a moli sina žrtve za oprost 40 godina nakon ubojstva

Bivša pripadnica terorističke organizacija RAF (Frakcija Crvene armije) Silke Meier-Witt zamolila je sina prije četrdeset godina ubijenog predsjednika Udruge njemačkih poslodavaca Hannsa Martina Schleyera za oprost, javlja u utorak dnevnik Bild.
“Zvuči jako isprazno, ali želim Vas zamoliti za oprost”, rekla je Meier-Witt prilikom susreta sa Schleyerovim najmlađim sinom Juergenom u Skoplju, gdje bivša pripadnica tzv. druge generacije RAF-ovih terorista živi već nekoliko godina.
Tijekom susreta, koji je organizirao dnevnik Bild, Meier-Witt je objasnila kako je “svih ovih godina” izbjegavala suočiti se s odgovornošću.
“Ja sam se uvijek iznova pokušavala suočiti s tim događajima, ali sam izbjegavala izravan kontakt s Vama i zato se želim ispričati”, rekla je Meier-Witt u razgovoru s najmlađim sinom Hannsa Martina Schleyera, kojega su u rujnu 1977. oteli u Koelnu i kasnije ubili pripadnici RAF-a.

Schleyer je otet kako bi se ucijenilo na puštanje iz zatvora pripadnika prve generacije RAF-a, između ostalih i Andreasa Baadera i Gudrun Enslin. Istodobno su palestinski teroristi oteli zrakoplov Lufthanse kako bi također izborili puštanje RAF-ovih terorista iz zatvora.
Nakon što su njemački specijalci u Somaliji oslobodili Lufthansin zrakoplov i ubili većinu palestinskih terorista, RAF-ovi teroristi su u zatvoru počinili kolektivno samoubojstvo. Nakon toga je i oteti Hanns Martin Schlayer pronađen mrtav u prtljažniku jednog automobila. Sudionici u Schleyerovoj otmici su uhićeni i osuđeni, ali nikada nije otkriveno tko je počinitelj samog ubojstva.
Joerg Schleyer je izrazio zadovoljstvo što mu je Meier-Witt nakon četrdeset godina otkrila tko je bio počinitelj ubojstva njegovog oca i izrazio nadu da će to utjecati i na ostale teroriste da “pogledaju istini u oči”.
Sama Meier-Witt je logistički pripremila otmicu. Nakon terorističkog napada Meier-Witt se skrivala u DDR-u, a nakon pada Zida je otkrivena i osuđena na 10 godina zatvora. Nakon izlaska iz zatvora se okrenula karitativnom radu i boravila dulje vrijeme na Kosovu i Makedoniji, gdje i danas živi.