Published On: Ned, stu 11th, 2018

VIDEO ​Pogledajte kako vozač iz Bihaća vozi automobil na jestivo ulje

Bišćanin Fikret Čaušević tvrdi da je kreator svjetske inovacije i idejnog rješenja dizel motora koji se može pokretati na novi obnovljivi izvor pogonskog goriva – jestivo rafinirano ulje.

Brojni entuzijasti i inženjeri godinama pokušavaju napraviti motor koji će se moći pokretati na obnovljivi izvor pogonskog goriva, a 59-godišnji Fikret Čaušević iz Bihaća, koji se već 30 godina bavi ovom problematikom, kaže da ima rješenje.

Kako za Klix.ba objašnjava Čaušević, inače magistar poljoprivredne mehanizacije, jestivo ulje se ne može direktno koristiti za pogon motora zato što ima veliki viskozitet, odnosno masnoću.

“Viskozitet jestivog suncokretovog ulja iznosi 37, dok je viskozitet nafte 2,7. Zbog toga, prva stvar koju je potrebno uraditi je smanjenje viskoziteta jestivog ulja na 2,7. Nadalje, potrebno je smanjiti temperaturu samopaljenja jestivog ulja, koja iznosi blizu 274 stupnja, na temperaturu samopaljenja nafte, koja varira između 60 i 70 stupnjeva. Treće, nužno je riješiti pitanje tzv. koksnog filca, odnosno prašine, koja se javlja ako sipamo stopostotno jestivo ulje. Četvrto, potrebno je izmijeniti cetanski broj jestivog ulja. Cetanski broj nafte, koji predstavlja brzinu paljenja, iznosi 51, a jestivog suncokretovog ulja 37. I peto, nužno je riješiti rad u zimskim uvjetima, jer jestivo ulje mrzne na -17 stupnjeva, ali se već na 0 stupnjeva počinje mijenjati”, objašnjava Čaušević.

Čaušević govori da je do sada uništio tri Mercedesova motora kako bi došao do idejnog rješenja. S njegovim rješenjem, tvrdi, svaki dizel motor na svijetu mogao bi da se pokreće i s jestivim uljem.

On kaže da njegov modificirani motor troši 5 litara jestivog ulja na otvorenom putu, a u gradskoj vožnji 6 litara.

“Kada su u pitanju vučne karakteristike motora, ako koristite jestivo ulje, mislim da tada vuče poput benzinca, a ako koristite naftu na moj modificirani motor tada je njegova snaga jača za 10 konjskih snaga”, dodaje.

Čaušević kaže da je današnja cijena jestivog ulja na domaćem tržištu 1,75 KM, a litar nafte 2,31 KM.

“U tom pogledu je isplativije. Što je tek s ekološkim aspektom? Zašto mi dajemo gotov novac drugoj državi za uvoz nafte? Zašto mi, odnosno naši proizvođači, ne bi proizvodili uljanu repicu ili suncokret? Zašto ne bi pokrenuli svoje tvornice koje će pokrenuti proizvodnju ulja? S ovim idejnim rješenjem smatram da se može napraviti prvi motor na svijetu kojeg će pokretati jestivo ulje za traktore, kombajne i ovo je rješenje, odnosno motor koji se pokreće na jestivo rafinirano ulje, budućnost i alternativa nafti”, tvrdi Čaušević.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare