Published On: Thu, Aug 13th, 2015

VESNA PUSIĆ O NOVIM DETALJIMA U SLUČAJU SALOPEK 'Jedna skupina je otela Tomislava i tražila novac, a druga je snimila video!'

VESNA PUSIĆ O NOVIM DETALJIMA U SLUČAJU SALOPEK 'Jedna skupina je otela Tomislava i tražila novac, a druga je snimila video!'‘U ovom trenutku još uvijek nismo sigurni da je osoba na fotografiji Tomislav Salopek’

RIJEKA – Zamjenica premijera te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Rijeci se obratila javnosti povodom vijesti kako je u Egiptu pogubljen oteti hrvatski državljanin Tomislav Salopek.
– Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za građevinsku trvrtku u Egiptu. Otet je 20. srpnja, a osam dana kasnije za njega je tražen novac. Nije bilo kontakata od njegovih otmičara sve do 5. kolovoza, kada je snimljen u pozi karakterističnoj za Islamsku državu, rekla je Pusić u uvodu.
– Na toj snimci traženo je oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. Kako nije bilo precizirano na koje žene se misli, a 99 posto žena u egipatskim zatvorima su muslimanke, tada je zaključeno kako nema konkretnih zahtjeva. U priči oko otmice sudjelovale su dvije skupine – jedna koja je otela Salopeka i druga koja je objavila video. Nakon objave snimke bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima, razgovarali s egipatskim ministrom vanjskih poslova i u roku od 24 sata od objave bili smo u Kairu zajedno sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka.
– Moram reći da posebno suosjećamo s obitelji, koja je pod ovim nezamislivo teškim okolnostima ozbiljna i hrabra i bori se za svaku mogućnost spašavanja i pronalaženja Salopeka, bore se i na licu mjesta i u tome nam mora biti primjer svima nama, naglasila je Pusić i dodala: – Veliku pomoć kroz cijelo ovo vrijeme dale su nam egipatske vlasti, koje su od početka vrlo aktivno uključene, oni istim intezitetom rade u ovom trenutku, kao što rade i naše službe.
– Veliku pomoć dala je i Francuska, predsjednik Hollande je prilikom proslave otvaranja novog dijela Sueskog kanala govorio o važnosti pronalaženja Tomislava Salopeka za Francusku. Surađujemo sa svim zemljama Europske unije i mnogim zemljama svijeta, koje iz razumljivih razloga neću ovdje poimenice nabrajati. Islamska zajednica u Hrvatskoj i muftija Hasanović također su se uključili u pokušaje i napore oko spašavanja Tomislava Salopeka. Muftija Hasanović se obratio i egipatskom muftiji kako bi zatražio od njega pomoć.
– Važno je naglasiti kako Islamska država nema domovinu, nema ni religiju, nego se koristi terorizmom za svoje ciljeve, tvrdi Pusić. – Po prvi put se dogodilo da je u Egiptu otet stranac, i prvi put da je tako nešto učinjeno u gradu Kairu. Nije točna tvrdnja da, ako se ne borite protiv terorizma, nećete biti žrtve terorizma. Svi mogu biti na meti terorizma i zato je važno tome se suprostaviti. Žestoke udare ISIL-a trpi, primjerice, Nigerija, koja uopće nije dio međunarodne koalicije protiv ISIL-a. Hrvatska zbog svoje veličine ne može predvoditi tu borbu protiv terorista, ali sigurno se neće skrivati ispod stola i nadati se da će udariti nekog drugog, a ne nas. Što se više skrivate, to ste ugroženiji, kaže Pusić.
– Ovo je trenutak da se cijela Hrvatska okupi u jednom odlučnom suprotstavljanju zlu i zločinu terorizma, da se cijela država okupi u podršci obitelji Salopek. U ovom trenutku još uvijek nismo sigurni da je osoba na fotografiji Tomislav Salopek. Nemamo definitivnu potvrdu, ni od naše, niti od egipatske strane, no intenzitet našeg i rada svih naših partnera ne popušta niti malo. Radimo i radit ćemo maksimalno.
Na pitanje je li moguće utvrditi da se uistinu radilo o Tomislavu Salopeku, Pusić je odgovorila: – Na tome rade službe i vrlo specifični stručnjaci s vrlo specifičnim tehnologijama. Istina je da u ovom trenutku još nije potvrđeno i da možda nikad neće biti moguće u potpunosti potvrditi, završila je Pusić.