Published On: Wed, Aug 5th, 2015

VESNA PUSIĆ IDE U KAIRO: Osobno ću se uključiti kako bismo spasili Salopeka, taoca ISIL-a

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u kontaktu je s egipatskim ministrom vanjskih poslova te će, sukladno dogovoru s njim i preporukama otputovati u Kairo, potvrđeno je Jutarnjem u srijedu u Ministarstvu.
Šefica hrvatske diplomacije na taj će se način i osobno pokušati uključiti u napore da se hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka oslobodi iz zatočeništva Sinajske provincije, džihadističke skupine povezane s Islamskom državom, koja djeluje na egipatskom poluotoku Sinaju.
Kao što je poznato, Salopek je u ruke militanata pao u pustinjskom prepadu 22. srpnja, a u srijedu su militanti na internet postavili video u kojemu daju ultimatum od 48 sati i prijete njegovim ubojstvom ako egipatske vlasti u zamjenu za njega ne oslobode ‘muslimanske žene’ iz svojih zatvora.
‘Moje je ime Tomislav Salopek. Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske. U braku sam s Natašom i imam dvoje djece. Radim za francusku kompaniju CGG, njihov ured u kairu u Egiptu, u ulici Madi.
Vojnici Islamske države, države Kalifata, Sinajske provincije, zatočili su me u srijedu 22. srpnja 2015. Žele me razmijeniti za muslimanke koje su uhićene i sada su u egipatskim zatvorima.
Ovo mora biti obavljeno u roku od 48 sati, koji počinje teći sada. U suprotnome, vojnici Sinajske provincije će me ubiti’, govori Salopek u snimci.