Published On: Uto, pro 15th, 2015

VESNA PUSIĆ 'Hrvatska raste nije napustila pregovore. Dogovorit ćemo termin sastanka s Mostom, a dolazimo i na konzultacije'


Predsjednica HNS-a Vesna Pusić potvrdila je kako će Zoran Milanović i koalicija Hrvatska raste ipak danas doći na ponovne konzultacije kod predsjednice, piše N1.
– Meni se prvobitno činilo da ne vidim smisao u tom sastanku jučer između dvije koalicije, ali na samom sastanku sam vidjela da je imalo smisla. Tamo su jedan pred drugim i pred predsjednicom države jasno i Zoran Milanović i Tomislav Karamarko rekli da ne pristaju na veliku koaliciju. To je tamo definitivno utvrđeno. Tomislav Karamarko je tamo jasno prvi rekao s formulacijom ‘da nakon svega što smo rekli o njima i što o njima mislimo mi ne možemo ići s njima u tu koaliciju’. Točno tako je rečeno i ne razumijem daljnje komentare.
Ovo sada mi se čini kao naknadni pokušaj revidiranja da bi se eventualno Most pridobio na svoju stranu. Od današnjih konzultacija ne očekujem promjene. Nitko ne raspolaže s podrškom od 76 izabranih zastupnika, očekujem da se to samo konstatira, ne vidim što bi se moglo dogoditi. Na početku je naglašavan sadržaj, reforme, politike. Ti razgovori su bili dobri i završeni su slaganjem i jedne i druge strane jer su to stvari koje su očite i koje treba raditi. Očekujem daljnje razgovore. Ovo više nisu pregovori o reformama, ovo su pregovori o pridobivanju podrške za formiranje vlasti – kazala je Pusić.
Razgovor o nestranačkom premijeru bez imena osobe je po mom mišljenju neozbiljan, smatra Pusić.
– Razgovorati o nestranačkom premijeru načelno bez konkretne osobe, ne vidim kako je to moguće. Bilo kakva sugestija da bi čak mogli o tome razmišljati, kako je to HDZ formulirao, bez konkretne osobe, ne vidim kako jedna odgovorna politička koalicija ili stranka to mogu uopće reći jer je to ključno mjesto.
Pusić tvrdi da koalicija Hrvatska raste nije napustila pregovore te kako Most nije dao nikakv kontraprijedlog za mandatara i da je njihov prijedlog da to bude Zoran Milanović logičan.
– To je s obzirom na rezultate izbora logično rješenje, ali ja bih rekla da smo mi od njih spremni čuti neki kontraprijedlog. Nismo rekli da će biti netko iz koalicije Hrvatska raste ili SDP-a nego smo rekli da je naš prijedlog ova konkretna osoba, ali smo spremni čuti kontraprijedlog. Naša koalicija Hrvatska raste je spremna s Mostom nastaviti razgovore, nisam ni mislila da je to u pitanju. Mi smo spremni dalje razgovarati. Vjerojatno ćemo se čuti s Mostom i dogovoriti neki termin.
Potvrdila je i da će predstavnici Hrvatske raste ipak doći na današnje konzultacije kod predsjednice.
– Mi ćemo doći, tko je rekao da nećemo doći? Mi idemo, mi smo potvrdili svoj dolazak i ići ćemo na taj razgovor iako bi bilo logičnije da idemo kad imamo nešto novo referirati predsjednici. Danas nemamo ništa novo, ali ok, ići ćemo i reći da nemamo ništa novo za referirati. Nije da između konzultacija spavamo, radimo između konzultacija i očekujem da će iduće biti kad se pokaže da postoji neki pomak u mogućnosti formiranja većine. Mi trenutno imamo 66 potpisa, a imamo i razgovore s većim brojem ljudi, ali to sada ne mogu reći. Kad dođemo do dogovora, o tome ćemo izvijestiti javnost – zaključila je Pusić za N1.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare