Published On: Sub, lip 11th, 2022

Vesna Lažetić

Prijedlog novog izbornog zakona za BiH koji pokušava nametnuti HDZ BiH ne štiti prava Hrvata u BiH tvrdi Pusićeva.

Štoviše, on bi većinu njih ostavio bez političke reprezentacije i de facto je u prvom redu uperen upravo protiv bh. Hrvata, s izuzetkom manjine koja živi u tri zapadnohercegovačke županije.

Izjavila je to u intervjuu za podgorički Monitor bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske u razdoblju između 2011. i 2016. godine Vesna Pusić.

– Taj prijedlog štiti isključivo vodstvo HDZ-a BiH, a posljedično i sadašnje lidere glavnih etničkih stranaka.Takav pristup desetljećima uništava BiH, a bosanskohercegovački Hrvati su se već toliko napatili od raznih vidova “političke pomoći” iz Hrvatske da će ih u doglednoj budućnosti nestati ako im se nastavi ovako “pomagati” – ocjenjuje Pusić.

Izjava Vesne Pusić posljedica je ili njezine neupućenosti u HDZ-ov i HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH ili malicioznosti.

Naime, taj je prijedlog sukladan presudi Ustavnog suda BiH koja nalaže da izaslanici u hrvatski, bošnjački i srpski klub Federalnog doma naroda budu izabrani od onih koje trebaju predstavljati, a izbor legitimnih predstavnika po presudi u predmetu Ljubić treba osigurati i za sve ostale administrativno političke razine- što znači i Predsjedništvo BiH, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Prema HNS-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona iz svake županijske skupštine birao bi se broj izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda, koji bi bio srazmjeran udijelu pojedinog konstitutivnog naroda u određenoj županiji u odnosu na ukupan broj tog naroda. S tim bi se iz županija u kojima je udio konstitutivnog naroda ispod 5 posto izabrao jedan zajednički predstavnik u pripadajući nacionalni klub Doma naroda Parlamenta FBiH.

DONOSIMO Evo što sadrže dva modela HNS BiH za izbor izaslanika u federalni Dom naroda

Podsjetimo, u hrvatskom klubu Federalnog doma naroda četvorica izaslanika; iz Unsko-sanske, Bosansko-podrinjske, Sarajevske i Tuzlanske županije izabrani su glasovima Bošnjaka, a prema protuustavnim izbornim pravilima omogućeno je da bošnjačkim glasovima bude izabrano i šest takvih izaslanika, što je dovoljno za izbor kompletne izvršne vlasti u FBiH bez predstavnika stranaka za koje na izborima glasa većina Hrvata. Također, zahvaljujući protustavnim odredbama Izbornog zakona u tri mandatna razdoblja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima biran je Željko Komšić.

Valja podsjetiti kako je Vesna Pusić svojevremeno optužila Hrvatsku za agresiju na BiH, a dok je bila šefica hrvatske diplomacije incijativom da se prvo rješavaju ekonomska pitanja, svjesno opstruirala pregovore o izmjenama Izbornog zakona i tako omogućila nasatavak gaženja političkih prava Hrvata u BiH./HMS/

Jedno od pitanja Monitora odnosilo se i na hrvatskog predsjednika (Zorana Milanovića), “koji prednjači u aktivizmu kada se radi o interesima Hrvata u BiH”.

“Tražio je da Vlada uslovi ulazak Finske i Švedske u NATO izmjenama izbornog zakonodavstva u skladu s prijedlogom HDZ-a i Dragana Čovića – koji nije u skladu sa odlukama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH. Kako Vi vidite ovu Milanovićevu ponudu?”, glasilo je pitanje Monitora.

– Što se tiče ulaska Finske i Švedske u NATO, to je odluka koju će za Hrvatsku donijeti Hrvatski sabor, mislim bez mnogo dileme – kratko je odgovorila Pusić./HMS/

guest
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Gospođu Pusić treba tužiti u RH zbog raspitrivanja ratnohuškačke retorike u susjednoj državi, ugrožavanjem nacionalnog Hrvatskog interesa u BiH i pokušavajući da stvori razdor između Hrvata iz BiH i njihove nacionalne stranke HDZ BiH u situaciji kada bjesni muslimanska euforija preglasavanja Hrvata u BiH u oči predstojećih izbora.

anonimno
anonimno
2 mjeseci prije

Bas se ti kucko trebas javljati.Niti si za mudraca niti za madraca.Idi sa bratom Zoranom cuvaj Hrvatsku od fasista i dijelite 500.000 kn godisnje.

Normalni
Normalni
Šta ti kažeš na ovo?  anonimno
2 mjeseci prije

Oduzet drzavljanstvo i proterat iz Hrvacke.Onako kako radi Izrael sa svoim izdajnicim.Lazljiva i pokvarena rugoba

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Skloni je kad je vidim ovakvu ,zlo mi dođe .Ima pogled zaklane ovce.

anonimno
anonimno
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

I meni tlak ode u tri p.m.

Kvico
Kvico
2 mjeseci prije

Ona vam je bila Zoranov Grlic Radman?!Slinavo nedonosce.Inace ,koliko se sican,Covic je izmedju ostalog predlaga stvaranje fiktivne izborne jedinice u kojoj bi Hrvati sebi birali svoje predstavnike i islamisti nisu pristali.Mi samo ocemo da sami biramo svoje predstavnike sto je i bit izbora.Ne znam sta to smeta Bosnjacima kad oni svakako biraju svoje?Covic,kakav je takav je,je iznio prijedloge i raspravlja se samo o njima ali ne cuh,pa ni od ove kokosi,da je neko drugi iznio svoj prijedlog pa da ga mozemo raspravit.I Milanovic ne uslovljava,sto je po meni pogresno,ulazak Finske i Svedske u Nato da bi dobili Covicev zakon vec da nam drugi ne biraju predstavnike.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
2 mjeseci prije

I hicko je izabran demokratskimputem izbora,zašto ne bi i ćirilo Covke

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Uzepeovcima ne odgovara niko ko je protiv njihovog plana o obnovi zlocinscke bobanove drzavice u BiH. Kazu,nije upucena.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Kul, iztestirao sam što se smije što ne smije pisati na poskoku. Dakle, nama UZP-ovcima ne odgovara nitko tko je protiv Bobanove državice, ali vama našoj brači i prijateljima Bošnjacima ne odgovara ako se netko usprotivi stvaranju vaše jedinstvene predivne državice koju biste vi rado nazvali Kalifatom- prvim Kalifatom u Europi.

Last edited 2 mjeseci prije by Anonimac
Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Katolička fundamentalisticka kalifatska TVOREVINA je HRHFOSNA
SVETOSAVSKI KALIFAT TERORISTICKI NASTAO NA SREDNJEVJEKOVNO TEORIJI KRVI I TLA JE RS

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
2 mjeseci prije

terotisto
Tko de dira?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Sta se… taliban

MateMo
MateMo
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Isilovci iz Sarajstana uživaju kada se pojedini Jugoljubi jave iz Hrvatske i naklapaju glupost o stanju Hrvata u tzv.BiH. Nismo mi svojom voljom utrpani u FBiH, u tu zajednicu smo unijeli i svoju teritoriju a muslimani svoju, pa ako ne može, normalno je da se raziđemo.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

Dajem Evropi na glasanje . Sta je za Evropu bolje : ” Stvoriti na prostoru BiH 3 Republike i sacuvati BiH 3 naroda , ili … stvoriti islamisticku , unitarnu BiH . Ti si sebi dao dosta za sve nas prihvatljivo ime koje opisuje tvoj svijet i danasnjicu , ali to ime danas pripada samo tebi i vjerskopolitickoj zaludjenosti onih koji su od tebe napravili to sto mislis da jesi u imenu i u njihovo ime . Pretjerali ste .

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Fluuundrrra lobisticka

Goran
Goran
2 mjeseci prije

Milanovićeva ministrica vanjskih poslova, da Milanovićevi fanovi na ovom forumu znaju ako su baš toliko zaboravni. Uz Stipu Mesića kreatorica politike protiv BIH Hrvata u Hrvatskoj. Milanović je znao da je ona kreatorica politike protiv BIH Hrvata u Hrvatskoj u vrijeme kad je postavio za ministricu vanjskih poslova. Taj period vladavine Stipe Mesića kad je ona predvodila politiku protiv Hrvata u BIH je vrijeme najvećeg huškanja Hrvata u Hrvatskoj na BIH Hrvate Bilo bi dobro kad bi Milanović napisao knjigu kako je doživio obraćenje, bila bi čitana, rekla bi neke stvari Milanoviću.

Last edited 2 mjeseci prije by Goran
Đikan
Đikan
2 mjeseci prije

Ovo je naša muslimanska bula, je,bozovna starica

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Nije ona više ni za modraca ona govori što neko plati neće đaba ulazit sa strahom u hodnik ovo je jedna od tri osobe koje imaju pravo da se mješaju u unutrnje stvari bih iz hrvatske.

Zeljo zlatni
Zeljo zlatni
2 mjeseci prije

Fasisti niko vas ne hebe ni 5 posto

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zeljo zlatni
2 mjeseci prije

Zato vas hebu100%,islamisto.