Veselin Vlahović Batko osuđen na maksimalnu kaznu od 45 godina

Sud Bosne i i Hercegovine izrekao je danas Veselinu Vlahoviću Batku maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine. Ovo je najveća kazna za zločine u BiH.
Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojim je predsjedao državni sudac Zoran Božić osudilo je danas ratnog zapovjednika paravojne jedinice srpske snaga “Bijeli anđeli” Veselina Vlahovića Batka, poznatijeg kao monstrum s Grbavice, na 45 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine.
Vlahović je proglašen krivim za 30 ubojstava, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti. Optužnica je sadržavala 66 točaka, a sudac ju je čitao više od sat i pol vremena. Vlahović je u šest točaka optužnice oslobođen.
Sudac Božić počeo je sa čitanjem optužnice točno u devet sati. U optužnici su se mogla čuti potresni iskazi 112 svjedoka o najmonstruznijim zločinima koja je Batko sa svojom zločinačkom grupom počinio 1992. godine.
Monstrum s Grbavice je bez imalo milosti tukao i pljačkao nesrpsko stanovništvo, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva. Tako se se mogli čuti detalji monstruoznog ubojstva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije, također, ubijena. Njihove supruge su potom silovane.
Sudac Božić je pročitao da je Vlahović krajem lipnja 1992. godine došao u stan obitelji Sulić na Grbavici. Denisa Sulića je počeo tući i tražiti da skine zlato koje je imao na sebi. Od obitelji je, prijeteći, tražio da mu predaju sav novac koji su imali. Nakon toga je izašao iz stana, izveo oca Ljubomira i prisilio ga da mu otključa svoje vozilo kojim se odvezao u nepoznatom pravcu.
U lipnju 1992. godine došao je u stan bračnog para s Grbavice i tražio novac. Kada je oštećena rekla da nema novca, počeo ju je nožem bosti po licu i prijetiti da će je zaklati. Nakon toga ju je uhvatio za jednu dojku i kazao da će je odrezati jer to “Turkinjama ne treba”. Nožem je, zatim, rasporio njezinu bluzu iz koje je ispala vrećica s novcem. Nakon toga joj je zadigao suknju i tražio da vidi je li još nešto sakrila, stoji u optužnici.
Također, u jednoj od točaka optužnice je navedeno da je u lipnju 1992. iz zgrade na Grbavici izveo je trojicu stanara, Nuhanović Kemala, Knežević Želimira i Đonlić Muharema, uveo ih u vozilu i ih na mjesto na kojem ih je ubio vatrenim oružjem.
Sud BiH je optužnicu koja Vlahovića tereti za zločine protiv čovječnosti potvrdio 24. veljače 2011. godine. U optužnici se navodi da je kao pripadnik paravojnih snaga samoproglašene Srpski republike BiH, a kasnije RS-a, progonio nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.
Vlahović se, među ostalim, tereti da je u okviru progona na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi počinio ubojstva i sudjelovao u ubojstvima, te odvođenju u ropstvo, silovanjima, protupravnim zatvaranjima, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkama, te prisilnim nestancima nesrpskog stanovništva.
Klix.ba