Published On: Ned, lis 20th, 2019

Venezuela kao članica UNHRC-a poziva Madrid da prekine s brutalnom represijom u Kataloniji

U Barceloni i ostalim katalonskim gradovima već šesti dan traju prosvjedi i sukobi s policijom, koji su počeli nakon izricanja drakonskih zatvorskih kazni katalonskim političarima koji su proveli referendum za neovisnost Katalonije od Španjolske.

Jučer se u Barceloni okupilo oko 6000 osoba u mirnom prosvjedu zatraživši puštanje na slobodu katalonskih čelnika osuđenih u ponedjeljak na kazne zatvora od 9 do 13 godina zbog organiziranja zabranjenog referenduma 2017. godine.

„Živjela Katalonija“, „Sloboda političkim zatvorenicima“ i „Ulice će uvijek biti naše“, vikali su. Neki su prosvjednici, kako ne bi došlo do sukoba kao u petak, kada je bilo 182 ranjenih, sjeli na pločnik između radikalnijih skupina prosvjednika i kordona policije.

Međutim, kasnije su u drugim dijelovima grada prosvjednici postavljali barikade i palili kontejnere za smeće, pa su morali djelovati interventna policija i vatrogasci, iako su, prema španjolskim medijima, „imali manje posla nego prethodnih dana“. Osim Barcelone, prosvjedi su se održali u Gironi, Tarragoni, Mataru i Sabadellu.

Oko 4000 osoba su sinoć okupilo i u Madridu, tražeći oslobađanje zatvorenih katalonskih dužnosnika, nakon čega je došlo do sukoba s policijom u kojem je ranjeno 26 osoba.

Organizatori ovog prosvjeda su rekli da je taj skup bio sazvan prije donošenja presuda „katalonskim separatistima“, istaknuvši kako je u zatvorima u Španjolskoj između 300 i 500 političkih zatvorenika. Na skupu su istaknuli španjolske republikanske trobojnice bez obilježja vladajuće dinastije.

VENEZUELA POZIVA MADRID DA POŠTUJE PRAVO NA PROSVJEDE

Vlada Venezuele, zemlje nove članice Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, poziva španjolsku vladu da zajamči pravo na prosvjede i izbjegne pretjeranu uporabu sile protiv demonstranata u Kataloniji.

Venezuela je zabrinuta zbog scenarija nasilja u Kataloniji i poziva španjolsku vladu da osigura pravo ljudima na prosvjed.

„Vlada Bolivarske Republike Venezuele izražava zabrinutost zbog pogoršanja nasilja u autonomnoj pokrajini Kataloniji”, navodi se u bilješci objavljenoj od strane Ministarstva vanjskih poslova Venezuele.

Venecuelansko ministarstvo reagiralo je na kritičnu situaciju u Kataloniji zbog masovnih demonstracija i represije od strane sigurnosnih snaga.

Zapravo, Katalonci nastavljaju s prosvjedima od prošlog ponedjeljka, kada je španski Vrhovni sud osudio devet lidera za neovisnost na zatvor.

Nakon nedavne presude protiv čelnika katalonske neovisnosti je Međunarodna komisija pravde (ICJ) opisala to kao kršenje ljudskih prava i “ozbiljno uplitanje u ostvarivanje slobode izražavanja”.

Venecuelansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je španjolske vlasti da “na moguće izbijanja nasilja reagiraju proporcionalno” i “da u svakom trenutku osiguraju pravo ljudima na mirne demonstracije”.

U napomeni se naglašava potreba da madridska vlada “izbjegne pretjeranu uporabu policijskih snaga i da se očuvaju temeljna prava Katalonaca“.

Također poziva na nacionalni dijalog između dviju stranaka. Venecuelanska vlada, kojom predsjeda Nicolas Maduro, opetovano je kritizirala “sramotno ponašanje države Španjolske u nasilnoj represiji procesa neovisnosti”. Caracas kritizira i pravne radnje protiv političkih čelnika Katalonije, kao i potiskivanje demonstracija pretjeranom uporabom sile od strane središnjih vlasti Madrida, prenosi logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare