Published On: Sub, ožu 22nd, 2014

Venecija želi neovisnost: 89% se izjasnilo za otcjepljenje od Italije

Na internetskom glasovanju građana Venecije i regije Veneto 89 posto od onih koji su sudjelovali izjasnilo se za neovisnost pokrajine u izjašnjavanju koje nema pravne vrijednosti, doznaje se u petak od organizatora.

Prema podacima objavljenim u petak navečer u Trevizu, sudjelovalo je 2.360.235 osoba ili 73 posto regionalnog biračkog tijela. Virtualni referendum je mobilizirao birače, ali na službenom proglašenju rezultata se okupilo tek nekoliko stotina ljudi u Trevizu, od kojih su mnogi nosili zastavu Serenissime, Mletačke Republike.

S “da” se izjasnilo 2.102.969 osoba, ili 89 posto, a s “ne” 257.276 ili 11 posto, precizirali su organizatori referenduma koji predlaže odcjepljenje regije od ostatka Italije.

Izjašnjavanje su organizirali aktivisti lokalnih stranaka i organizacija okupljeni u odbor nazvan Plebiscito.eu koji žele da se buduća država zove Republika Veneto. Rezultat tog izjašnjavanja neće imati nikakve pravne ni političke posljedice, ali će poslužiti kao poziv za referendum o neovisnosti Veneta, prenosi Hina.

Predsjednik te talijanske regije Luca Zaia je ocijenio da Rim “uvijek misli da je na čelu carstva i smatra nas periferijom tog carstva. Imamo osjećaj da smo dobri samo za plaćanje poreza”, rekao je Zaia, guverner pokrajine koja plaća 71 milijardu eura poreza Rimu, 21 milijardu više od onoga što dobiva.

Za organiziranje referenduma potrebno je odobrenje regionalnog vijeća kako bi ga podastrijeli parlamentu.