Published On: Pet, stu 12th, 2021

VEM: ‘Jebo vas Vukovar’ gruba je uvreda mnogih vrijednosti: – rodnog grada, mjesta stradanja hrvatskog naroda, gubitka egzistencije, fizičkog integriteta kroz pogibelj i odvođenje u srpske logore te godine provedene u izbjeglištvu”

Dežulovićeva kolumna bila je razmatrana iz dva aspekta – formalno-pravnog te s aspekta kršenja Zakona o elektroničkim medijima (ZEM) koji se odnose na govor mržnje, navodi u odgovoru Hini VEM, koji je zaprimio šest pritužbi na Dežulovićev tekst.

“VEM smatra kako se na predmetni tekst ne može primijeniti članak 14. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima. Tekst sadrži uvredljiv govor, no nema poziva na nasilje i nije riječ o ‘govoru mržnje’ sukladno spomenutom članku ZEM-a”.

VEM navodi da će reagirati ako, sukladno ZEM-u, primijeti poticanje, pogodovanje, poticanje i širenje mržnje ili diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla te antisemitizam i ksenofobiju ili ideje fašističkih i drugih totalitarnih režima.

Reagirat će i ako se utvrdi da se sadržajem nekog programa može ozbiljno narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, ako se vrijeđa dostojanstvo čovjeka, te u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

No, s druge strane, VEM ocjenjuje da je tekst objektivno uvredljiv za veliki broj građana Hrvatske – ratnih i civilnih žrtava s područja Vukovara i njihovih obitelji, kao i svih građana Hrvatske koji se solidariziraju s njihovom žrtvom.

“Prostački izraz ‘Je*o vas Vukovar’ za mnoge od njih znači psovku i grubu uvredu temeljnih osobnih i ljudskih vrijednosti – rodnog grada, mjesta stradanja hrvatskog naroda, gubitka egzistencije, fizičkog integriteta kroz pogibelj i odvođenje u srpske logore te godine provedene u izbjeglištvu”, navodi se u odgovoru.

Sloboda izražavanja jedna od temeljnih vrednota

No, sloboda izražavanja jedna je od temeljnih vrednota modernog društva, stoga unatoč grubom i uvredljivom govoru koje članak sadrži, on u uredničkom kontekstu predstavlja drugačiji način informiranja kroz pretjerivanje, pa i psovke, zaključuju u VEM-u.

S formalno-pravnog gledišta, N1 koji je objavio Dežulovićevu kolumnu, nije registriran kao pružatelj elektroničke publikacije u Upisniku pružatelja medijskih usluga, elektroničkih publikacija i neprofitnih proizvođača audiovizualnog i radijskog programa.

Pružatelj elektroničke publikacije je Adria news S.a.r.l. sa sjedištem u Luxembourgu, stoga ne postoje uvjeti da se traži upis u Upisnik AEM-a, odnosno ne postoji nadležnost Agencije za elektroničke medije.

“Međutim, kada pružatelj elektroničke publikacije/audiovizualnih medijskih usluga nije registriran u Hrvatskoj, Agencija i Vijeće za elektroničke medije mogu zatražiti suradnju i postupanje nadležnog regulatora kada ustanove kršenje odredbi članka 14 stavak 2 ZEM-a”, kaže VEM.

Dežulović je nakon objave kolumne, koju su javno osudili Ministarstvo branitelja i brojne braniteljske udruge, primio brojne prijetnje putem društvenih mreža.

U njegovu obranu stali su Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko novinarsko društvo

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Promatrač
Promatrač
15 dana prije

Da bi se izbacila POKVARENA JABUKA iz košare zdravih jabuka, odnosno da bi se riješili ovog otaidi i panaglu, nabavimo mu polovni traktor i neka se uputi za svojim istomišljenicima i kokardašima!!!

FRANO-MARXISTA
FRANO-MARXISTA
14 dana prije

HVIDR-A,UDRUGA TUĐAMANOVIH FALANGISTA,POTOMAKA STEPINČEVIH DRAKUA I VAMPIRA ,OSVETNIKA U KRVOLOČNO -TUĐAMANOVSKOJ ,KATOLIČKOJ ,KRIŽARSKOJ  REVOLUCIJI ,SADA OPET PROZIVA ONAJ DIO PREŽIVJELIH HRVATSKIH GRAĐANA ,KOJI SU U VREMENIMA NJHOVOG KATOLIČKO-KOLJAČKOG RAZDOIBLJA, STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE ,BILI OZNAČENI ,DRUGIM I DRUGAČIJIM I MORALI SU  NESTATI, JER KATOLIČKO-PREDRASUĐE NEMA DRUGE ALKLTERNATIVE NEGO NASILJE ,PLJAČKU I ZLOČINE PREMA SVAKOM DRUGOM I DRUGAČIJEM ,A TUĐMANOVI FALANGISTI NEMAJU DRUGE ALTERNATIVE, KAO SLJEDBENICI SVOJI PREDAKA,STEPINČEVSKIH DRAKULA I VAMPIRA , NEGO DA SLIJEDE  ZLOČINAČKO-KRVOLOČNI DUH TUĐMAN-ŠUŠKOVE LATIFUNDIJE ,ODNOSNO REINKARINIRANE STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE,OČIŠĆENE OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH IZ DRŽAVE DINARSKIH TRIBALNO-ANTROPOIDNIH TALIBANA . PA OVA,OSVETNIČKA ,STEPINČEVSKA KRIŽARASKA ORGANIZACIJA, HVIDRA, STALNO SE BAVI PROPITIVANJEM ŠTA RADE I KAKO DJELUJU ŽIVI PREŽIVJELI ,OSTACI OSTATAKA,DRUGIH I DRUGAČIJI,IZ VREMENA POŠASNE VLADAVINE NJIHOVIH ZLOČINAČKO-KRVOLOČNIH PREDAKA,STEPINČEVIH DARAKULA I VAMPIRA.