Published On: Pet, lis 16th, 2020

VELJKO, VELJKO: Podignuta optužnica protiv profesora koji je tražio od studentice da mu kupi mobitel da bi položila ispit

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv profesora Veljka Đukića, kojom se tereti da je na privatnom fakultetu “Apeiron” tražio mito da bi studentica položila ispit.

Jedan od navoda optužnice je i da je za „sedmicu“ od jedne studentice uzeo mobitel „Samsung“.

Također, Đukić se tereti da je od 2016. do 2018. godine više puta uzeo novac da bi studenti položili ispit, prenosi Avaz.

On je u travnju 2016. godine zahtijevao, a zatim uzeo mobitel, vrijedan oko 300 KM od studentica, da bi im omogućio da polože ispit bez prethodne provjere znanja.

– To je i učinio upisivanjem ocjene sedam u prijavu o polaganju ispita, u zapisnik s polaganja ispita i u indeks studenticama 13. travnja 2016. godine, iako studentice nisu ispunile uvjete za dobivanje tih ocjena, jer nisu prethodno pristupile polaganju ispita radi provjere znanja – navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Đukić, također u travnju 2016. godine, zahtijevao od studenta da plati 200 KM za ispit.

– Optužen je da se nakon održavanja usmenog dijela ispita, koji student nije položio, na hodniku fakulteta obratio studentu pitanjem: „Zašto nisi naučio opet?“, na što mu je student odgovorio da ima mnogo obaveza, te da mu je bitno da riješi nastavni predmet, nakon čega ga je profesor Veljko Đukić prekinuo i upitao: „Da li bi mogao nešto’, gestikulirajući pri tome rukama na novac”, navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je potom student rekao da može, te su potom razmijenili brojeve telefona.

– Prema prethodnom dogovoru, sastali su se na parkingu fakulteta gdje je student predao profesoru Veljku Đukiću 200 KM, koji mu je pritom rekao da ništa ne brine i da je sve gotovo, te je nakon nekoliko sati nazvao studenta na telefon i priopćio mu da je položio ispit, da može doći na upis ocjene, što je potom i učinjeno – stoji u optužnici.

Đukića terete i da je 8. rujna 2018. godine zahtijevao od jedne studentica da mu dadne novac kako bi položila dva ispita.

-Naime, nakon što ona nije položila te ispite, na njeno pitanje što treba da uradi kako bi ih položila, odgovorio je: “Znate Vi po čemu sam ja poznat”, a potom trljajući prste gestikulirao da se radi o novcu, te joj je usmeno priopćio da je potrebno da mu dadne 400 KM po ispitu, a što studentica nije prihvatila – piše u optužnici./HMS/