Published On: Sri, stu 24th, 2021

VELIKI USPJEH ŽELJKA KOMŠIĆA I BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Isprepadali su Europu ratom, ovi sada šalju lijepih milijardi za BiH

<p>Ursula von der Leyen</p>

Upravo u cilju upoznavanja s potencijalima ovoga plana, EU je pokrenuo kampanju “#EUiTi – Zajedno možemo” diljem regije zapadnog Balkana, a ona će promovirati mogućnosti i prioritetne projekte koji će se realizirati u regiji kao dio ekonomskog i investicijskog plana EU-a za regiju. Ova potpora je bez presedana i ima za cilj pomoći regiji kako bi izišla jača iz pandemije i pružila mogućnosti za budući rast te približiti zapadni Balkan EU-u, piše Večernji list BiH.

Potpora uključuje značajna ulaganja za rješavanje ekoloških i klimatskih izazova, nadogradnju digitalne infrastrukture i povećanje potencijala rasta digitalne ekonomije, održivu prometnu infrastrukturu kako bi se omogućile bolje veze u regiji i s EU-om te prelazak na čistu energiju i postupno ukidanje ugljena, kao i bolje korištenje obnovljivih izvora.

Kampanja “#EUiTI – Zajedno možemo” druga je od triju regionalnih kampanja podizanja svijesti koje Europska komisija provodi tijekom tri godine. Uvidom u sami ekonomski i investicijski plan vidljivo je kako on kao glavni cilj ima potaknuti dugoročni ekonomski oporavak regije i regionalnu ekonomsku integraciju. Namjera je potpomoći zelenu i digitalnu tranziciju na zapadnom Balkanu, provedbu reformi potrebnih za napredak na putu EU-u i približiti regiju jedinstvenom tržištu EU-a, a sve to trebalo bi dovesti do održivog ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Plan utvrđuje deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim područjima za ekonomski razvoj, kao što su održiva prometna i energetska povezanost, zelena i digitalna transformacija, jačanje konkurentnosti privatnog sektora i potpora zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, uključujući jamstveni fond za mlade za stvaranje mogućnosti zapošljavanja mladih. Iz Izaslanstva EU-a u BiH su za Večernji list potvrdili kako će Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), koji okuplja partnere sa zapadnog Balkana, bilateralne donatore i međunarodne financijske institucije, biti glavno sredstvo za osiguravanje brze realizacije investicijskog paketa. Proračun Investicijskog okvira za zapadni Balkan se ne dodjeljuje po zemljama ili po inicijativama. “Zemlje se prijavljuju za projekte i projekti će biti odabrani na osnovi zrelosti, međutim, bit će zajamčena poštena raspodjela za sve zemlje”, pojasnili su iz Izaslanstva EU-a u BiH.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, prilika se otvara u nekoliko inicijativa, a među njima je vodeća inicijativa 2 o povezivanju sjevera i juga, a u njoj je planiran završetak 75% glavnog cestovnog koridora sjever – jug koji povezuje glavne gradove središnje Europe, preko Sarajeva do Luke Ploče. Također se planira unaprjeđenje željezničke veze duž istog koridora. Vodeća inicijativa 5 pak predviđa dovršetak interkonekcije za plin BiH – Hrvatska, koja je važna za diversifikaciju postojećeg distribucijskog sustava plina u zemlji. Inicijativa 6 pak odnosi se na renoviranje uz opasku kako renoviranje javnih i privatnih objekata u skladu s minimalnim standardima energetske učinkovitosti može dati izrazito značajan doprinos smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Inicijativa 8 pak odnosi se na daljnji razvoj digitalne infrastrukture, dok ona broj 9 za cilj ima povećanje iznosa bespovratnih sredstava za potporu privatnom sektoru. Ovakva prilika svakako je poticaj domaćim institucijama vlasti da fokus djelovanja usmjere na provedbu nužnih ekonomskih reformi kako bi realizaciju ovoga europskog plana pratili i adekvatni potezi unutar BiH, a sve u cilju stvaranja dugoročno otpornije ekonomije uz jačanje infrastrukturne osnove..

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
TREF
TREF
1 godina prije

SVE U SARAJEVO JER VI U HERCEGOVINI NI ONAKO NE PLAĆATE POREZ.ZADNJI RAČUN IZDAT PRIJE 23 GODINE.JOŠ SEPTIČKE JAME KORISTITE.

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Šta ti kažeš na ovo?  TREF
1 godina prije

Namjera je potpomoći zelenu i digitalnu tranziciju na zapadnom Balkanu…

Fala, ne treba, već smo dovoljno pozelenili 🙁 . sjeme Vam se ljevičarsko-islamističko zatrlo 🙁 …

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
1 godina prije

Otkad ja ponavljam, Bošnje reketiraju Europu i ucjenjuju Europu džihadom, natalitetom i vrlo nekvalitetnom radnom snagom sa fake diplomama 🙁 ! I, nota bene – Bošnjama biznis ide bolje nego nama ć-a-f-i-r-i-m-a 🙁 … Tko nam je kriv kad i mi ne znamo ucjenjivati, tekbirati i reketirati 🙁 ?!

Last edited 1 godina prije by dr Haso, buregdžija
Džaferbej
Džaferbej
1 godina prije

E moj haso, nemaš pojma koliko smo sretni što te imamo.
Tvoji se upisi šalju na sve moguće strane kako nijedan Bošnjak ne bi ni pomislio da pristane na pregovore o izbornom zakonu.