Published On: Pon, svi 22nd, 2017

Veliki preokret u Iranu, reformisti porazili konzervativce: kreće li nuklearna velesila u novom smjeru?

Koalicija iranskih reformista i umjerenih preuzela je kontrolu u brojnim gradovima, među kojima i u Teheranu na lokalnim izborima organiziranim istovremeno kada i predsjednički na kojima je uvjerljivo pobijedio umjereni Hasan Rohani.

Drugi i treći grad zemlje, Mašhad na sjeveroistoku i Isfahan u središtu kao i Širaz, Jazd, Karadž i Zahedan su sada u potpunosti ili gotovo potpuno pod kontrolom reformista.

Mašhad i Isfahan su do sada kontrolirali konzervativci koji vode Teheran 14 godina s gradonačelnikom Mohamadom Bagher Ghalibafom.

U Tabrizu, Kazvinu i Bandar Abasu su reformisti u većini.

Žene su sve prisutnije u gradovima poput Teherana gdje sada ima šest žena među 21 zastupnikom. U uglavnom ruralnoj i  tradicionalnoj pokrajini Sistan-Balučistan na jugoistoku zemlje, 415 žena je izabrano u općinska tijela prema ranijih 185, prenosi agencija Isna.

To je rezultat politike vlade koja pridaje veću važnost položaju žena, rekao je guverner Ali Osat Hašemi, prenosi agencija Irna. Nekoliko žena je posljednjih godina imenovano načelnicama i zamjenicama načelnika policija u Sistan-Balučistanu.

U toj regiji s brojnom sunitskom zajednicom, Hasan Rohani je osvojio 75 posto glasova prema 57 na nacionalnoj razini.