Published On: Sub, svi. 18th, 2019

VELIKI PREDIZBORNI SKUP EUROPSKE PUČKE STRANKE Cibona je dupkom puna, najavljeno najmanje 5.000 HDZ-ovaca. Stigli Merkel i Plenković

Središnji predizborni skup HDZ-a za europarlamentarne izbore počeo je u subotu popodne u Košarkaškom centru Dražena Petrovića, na kojem sudjeluje dvanaest HDZ-ovih kandidata, a članovima i simpatizerima stranke obratit će se predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i nositelj HDZ-ove izborne liste Karlo Ressler, druga na listi Dubravka Šuica te glavni tajnik stranke Gordan Jandroković. U Ciboni je  i Dragan Čović.

Nekoliko tisuća sudionika skupa mašući državnim hrvatskim i stranačkim zastavama burno je pozdravilo predsjednika stranke Plenkovića koji je ušao u dvoranu uz pratnji kancelarke Merkel i kandidatom EPP-a Weberom, glavnog tajnika stranke Jandrokovića  uz taktove poznate pjesme  “Eye of the tiger”.

Uz HDZ-ove kandidate u dvorani u prvom redu sjede i ministri hrvatske Vlade, a na velikoj pozornici s plavom pozadinom ispisan je slogan HDZ-ove kampanje “Hrvatska za generacije” za euroizbore 25. svibnja,  u pozadini s hrvatskim grbom, zastavom Republike Hrvatske, HDZ-a i EU te bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Postavljena su i dva videozida, a na tribinama su razvijeni banneri HDZ-a Karlovačke i Brodsko-posavske županije te Gornje Dubrave.

Program vode Joško Lokas i Ornela Vištica.

Cibonina dvorana, u koju stane između pet i šest tisuća ljudi, bit će dupkom puna, baš kao što je vodstvo HDZ-a i planiralo. Naime, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kažu nam šefovi županijskih organizacija, vodstvima svih županijskih stranačkih filijala dao je naputak koliko članova sa svog područja trebaju dovesti u Cibonu. Najveću kvotu – tri tisuće članova stranke – dobila je zagrebačka, najbrojnija HDZ-ova organizacija. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić u subotu poslijepodne, neposredno pred početak predizbornog skupa, rekao nam je kako će u Cibonu doći i više od tri tisuće zagrebačkih HDZ-ovaca.

– Mogu vam reći da će odaziv našeg članstva biti iznad svih očekivanja. Imat ćemo ‘problem’, doći će više HDZ-ovaca nego što u Cibonu stane. Što se tiče članova zagrebačkog HDZ-a, doći će nas sigurno više od tri tisuće – tvrdi Mikulić.

Dolazak kandidata EPP-a za idućeg predsjednika Europske komisije Manfreda Webera, ali i njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb, za Mikulića je “priznanje cjelokupnoj hrvatskoj javnosti i – HDZ-u”.

– Posebno nas, naravno, veseli što dolaze na HDZ-ov predizborni skup podržati kandidate s naše liste za Europski parlament. Znači, ovo je jedini dolazak njemačke kancelarke u neku drugu zemlju na predizborni skup uoči europskih izbora i samim time to je snažna poruka podrške HDZ-u. Time daje još jaču podršku Hrvatskoj uoči našeg predsjedanja Vijećem EU (u prvoj polovici 2020. godine). Dakle, atmosfera u HDZ-u je odlična i očekujem da ćemo sigurno osvojiti pet mandata – rekao je Mikulić.

Dolaze i autobusima

– Iz naše Primorsko-goranske županijske organizacije u Zagreb na središnji predizborni skup HDZ-a u dvoranu Dražena Petrovića dolazi tristotinjak članova, u četiri autobusa, ali i automobilima. U Zagreb dolazimo s jasnim očekivanjima – pobjedom HDZ-a na europskim izborima. Dolazak špicenkandidata Europske pučke stranke (EPP) Manfreda Webera i njemačke kancelarke Angele Merkel u Cibonu za mene znači veliko priznanje i za Hrvatsku i za HDZ od lidera CDU-a, najmoćnije članice EPP-a – rekao je za Jutarnji list ministar i šef primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković tri sata prije početka velikog skupa vladajuće stranke.

Kvotu će ispuniti i osječko-baranjski HDZ, tvrdi šef te organizacije Ivo Anušić.

– U Cibonu stane pet do šest tisuća ljudi. I toliko će nas sigurno biti. Iz naše županije ide između 500 i 600 članova autobusima i automobilima. Dakle, mi ćemo kvotu koju smo dobili od vrha stranke (dolazak 550 članova u Zagreb) ispuniti, što i priliči drugoj najbrojnijoj županijskoj organizaciji HDZ-a u državi. U Osječko-baranjskoj županiji HDZ ima 14.500 članova i jako smo motivirani – rekao je Anušić prije velikog HDZ-ova skupa u Ciboni.

Kaže da je dolazak Angele Merkel i Manfreda Webera u Zagreb na HDZ-ov predizborni skup “prvenstveno podrška i poruka našem premijeru Andreju Plenkoviću”.

– Poručuju nam što EPP očekuje od HDZ-a na europskim izborima: da HDZ svojim rezultatom maksimalno doprinese ukupnom broju mandata koje će članice EPP-a imati u idućem sazivu Europskog parlamenta. Pobjeda HDZ-a nije upitna, pitanje je samo hoćemo li osvojiti pet ili šest mandata. Podrška njemačke kancelarke Angele Merkel premijeru Andreju Plenkoviću je i poruka što Njemačka očekuje od Hrvatske kao predsjedateljice Vijećem EU iduće godine, ali i podrška još jačem i boljem pozicioniranju Hrvatske unutar EU i novog saziva Parlamenta. Zato su Weber i Merkel danas ovdje – tvrdi Anušić, prenosi jutarnji.hr