Published On: Wed, Jun 14th, 2017

Veliki požar u Londonu – gori Grenfell Tower

Najmanje 30 ljudi odvedeno je u bolnicu nakon što je požar zahvatio stambenu zgradu od 24 katova u središnjem Londonu, objavila je tamošnja hitna služba.

BBC piše kako se s požarom koji i dalje traje bori više od 200 vatrogasaca, kako je vatrom zahvaćena cijela zgrada te da postoji opasnost da bi se mogla urušiti. Dopisnik BBC-ja Simon Lederman javlja kako se ne zna sudbina “znatnog broja ljudi”.

Požar se gasi i hidrauličkom pumpom koja puca vodu do 10. kata, no vatrogasci ne mogu doseći više katove.

Policija je priopćila kako se nastavlja evakuacija stanovnika zgrade koja je praktički cijela u plamenu. “Velik događaj u Grenfell Toweru u Kensingtonu. Četrdeset vatrogasnih vozila i 200 vatrogasaca su na licu mjesta”, objavio je na svom Twitter računu londonski gradonačelnik Sadiq Khan.

Iz više izvora doznaje se da u zgradi ima još ljudi, posebice na višim katovima. Deseci stanovnika zgrade nalaze se pred njom, većina njih u pidžamama, jer ih je požar zatekao na spavanju, a mnogi od njih pokušavaju stupiti u vezu sa susjedima koji su još blokirani u zgradi. Policajci ih nastoje zbrinuti u obližnjem restoranu, gdje su spasilačke službe preuzele i prve ozlijeđene.

U zgradi koja je u plamenu nalazi se 120 stanova, a građena je 1974.

Prema dostupnim informacijama stanovnici zgrade u više su se navrata žalili na stanje zgrade i na potencijalne rizike od požara, posebice otkako je krenulo njezino renoviranje tijekom kojeg je zgrada svedena samo na jedan ulaz odnosno izlaz.

Čelnik Londonske vatrogasne brigade Dan Daly kazao je da vatrogasci, opremljeni bocama s kisikom, rade u ekstremno teškim uvjetima pokušavajući ovladati požarom.

Policija u međuvremenu obavlja i djelomičnu evakuaciju obližnjih zgrada i kuća, koje su ugrožene padanjem teških dijelova zgrade, javio je novinar agencije France Presse s lica mjesta.

Britanski pisac i glumac Tim Downie, koji stanuje u blizini, naveo je kako je riječ o užasnom prizoru. “Cijela zgrada je u plamenu. Samo je pitanje vremena kada će se urušiti”, kazao je./HMS/