Published On: Fri, Sep 20th, 2013

VELIKI FIKTIVNI POVRATAK: Prebacuju bošnjačku dijasporu u stalno nastanjeno stanovništvo

Bošnjačka organizacija iz Švedske “Global BiH network” distribuirala je u toj zemlji, kao i u Danskoj, tisuće plakata kojima državljanima BiH u dijaspori “pojašnjava” kako da izbjegnu propise i, umjesto kao dijaspora, tijekom predstojećeg popisa u BiH budu evidentirani kao stanovništvo koje je stalno nastanjeno u BiH. Plakatima se apelira da prilikom popisa dijaspora ne popunjava popisnicu “P-1 IN” preko interneta “prije nego što provjere spadaju li u definiciju dijaspore” po članu 40. Zakona o popisu.

– Ako živite u inozemstvu i imate namjeru da se nekada vratite i ako tijekom godine dolazite redovno u BiH s namjerom da tu živite, onda ne spadate u klasičnu definiciju dijaspore – piše na plakatu, prenosi “Glas Srpske”.

Organizacija “Global BiH network” je, također, izradila i internet portal koji je skoro identičan službenoj stranici o održavanju popisa, na kojoj je istaknut faksimil popisnog lista i detaljno uputstvo što treba reći popisivaču i što on treba pisati u koju rubriku, a sve s ciljem da se poveća broj stalno nastanjenih Bošnjaka u BiH.

U okviru agresivne kampanje islamskih zajednica i bošnjačkih udruženja iz dijaspore na internetu je dostupna i “Bošnjačka himna za popis 2013”, gdje se u video-spotu pjesme u stilu ilahija i kasida daju instrukcije Bošnjacima kako da se izjašnjavaju.

Autor teksta i muzike je član Asocijacije “Mostovi prijateljstva BiH – Zenica” Mujo Aganović.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković ocijenila je da je riječ o negativnoj i agresivnoj kampanji koja se ne može zabraniti, iako je riječ o instrukcijama za netočno popunjavanje obrazaca

SRNA l dnevno.ba