Veliki broj prisilnih udaja maloljetnica

U svijetu svake godine oko 39.000 maloljetnih djevojaka bude natjerano da se uda za znatno starije muškarce.
Prema podacima Fonda Ujedinjenih naroda za populaciju (UNFPA), u 42 zemlje širom svijeta je više od trećine svih djevojaka mlađih od 18 godina već udato.
Najveći broj takvih slučajeva je u pojedinim najsiromašnijim zemljama, pri čemu je Niger na čelu te liste, jer se 75 posto djevojčica iz te zemlje uda prije nego što napuni 18 godina.
Bangladešu ih se prije punoljetstva uda 66 posto, a u Centralnoafričkoj Republici i Čadu 68 posto.
Nevjeste od 12 godina
Najviše takvih brakova je u južnoj Aziji i u seoskim područjima podsaharske Afrike, kaže se u izvještaju UNFPA.
Kad je riječ o apsolutnim brojkama, Indija zbog svoje velike populacije ima najveći broj dječjih brakova koji učestvuju sa 47 posto u ukupnom broju takvih bračnih zajednica.
Vladina statistika Južnog Sudana govori da je u toj zemlji polovina djevojčica, dobi između 15 i 19 godina, u braku, pri čemu neke nevjeste imaju svega 12 godina, prenio je AP.
“Rasprostranjeno udavanje djevojčica otežava već ionako izražen manjak djevojčica u školama, doprinosi porastu umiranja žena pri porođaju i narušava prava djevojaka da budu oslobođene nasilja”, navedeno je u izvještaju međunarodne nevladine organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).
Jedan od razloga za dječije brakove je izuzetno malo prisustvo djevojčica u školama, jer u tim siromašnim zemljama ženska djeca učestvuju sa svega 39 posto u osnovnom obrazovanju i sa 30 posto u srednjem.
Granica za stupanje u brak
Human Rights Watch je saopćio da u Južnom Sudanu postoji “gotovo potpuni nedostatak zaštite” žrtava koje pokušavaju da se odupru udaji ili žive u izopačenom braku.
Smanjenje učestalosti dječjih brakova je jedan od glavnih milenijskih ciljeva UN-a s ciljem smanjenja smrtnosti djece i majki pri porođaju.
Prema podacima ministrice zdravstva Malavija, trudnoća djevojčica učestvuje sa 30 posto u smrtnosti majki pri porođaju u toj afričkoj zemlji.
Siromašne porodice tradicionalno udaju mlade djevojke kako bi smanjile troškove za hranu, odjeću i obrazovanje.
Stariji muškarci im za mlade djevojke također poklanjaju veliki miraz, ponekad u vidu više stotina krava.
Human Rights Watch je pozvao vlasti Južnog Sudana da postave jasnu minimalnu granicu od 18 godina za stupanje u brak.
Izvor: Agencije

more recommended stories