Published On: Čet, srp 15th, 2021

Velike poplave pogodile Njemačku: Poginulo preko 40 osoba

U njemačkim saveznim pokrajinama Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna – Vestfalija je, nakon obilatih kiša posljednjih dana te naročito u posljednjih 24 sata, došlo do izlijevanja brojnih potoka i rijeka. U mnogim mjestima su stanovnici i dalje odsječeni od ostatka svijeta.

Najmanje 42 osobe su stradale, a na desetine je nestalo u poplavama na zapadu Njemačke, objavila je danas njemačka policija. Policija u Koblenzu objavila je da je u regiji Eifel, gdje je nabujala rijeka noćas srušila šest kuća, broj žrtava zasad 18.

Ukupni broj poginulih u noćašnjim bujicama u saveznim pokrajinama Porajnje – Falačka i Sjeverna Rajna – Vestfalija popeo na 42, a broj bi mogao biti i veći, prenose mediji.

Prema navodima policije u saveznoj pokrajini Porajnje – Falačka, situacija u mjestu Schuld je „nepregledna“. Nekoliko kuća se nalazi pred rušenjem, a policija i vatrogasci još uvijek rade na spašavanju 50-tak osoba koje su se popele na krovove svojih kuća. U mnogim mjestima su stanovnici odsječeni od ostatka svijeta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je danas smrtonosne poplave u njenoj domovini katastrofom, te obećala svu moguću pomoć njemačke vlade.