Published On: Pon, sij. 29th, 2018

VELIKE MJERE OSIGURANJA Počinje sastanak Erdogan – Vučić – Izetbegović

Kako javlja reporterka N1, oko predsjedničke palače vladaju velike mjere osiguranja.

Izetbegović i Vučić će imati susret sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Očekuje se da će tema razgovora biti suradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo – Beograd. Izetbegović se jučer u Istanbulu sastao s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je Izetbegovića primio u palači Mabeyn u Istanbulu, uoči današnjeg trilateralnog sastanka Turska-BiH-Srbija na najvišoj razini.

Sastanku u ponedjeljak će osim Erdogana i Izetbegovića prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u telefonskoj izjavi za Pink, naveo da će najvažnije teme tog razgovora biti ekonomske i politika Turske na Balkanu, što ona očekuje u odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vučić je rekao i da bi danas trebalo da se razgovara i o tome “može li se napraviti konačna granica Srbije i Bosne i Hercegovine”.

Za manje od godinu dana to će biti treći sastanak Vučića s Erdoganom koji je sredinom listopada prošle godine posjetio Beograd i Novi Pazar.

“Da li će biti laki razgovori, to ne očekujem, ali uvijek mi je lakše kada nisam domaćin… Ovako sam nešto slobodniji da izgovorim što jesu stavovi Srbije i što smatram neprikladnim kada su u pitanju stavovi sugovornika”, rekao je predsjednik Srbije o sutrašnjem sastanku.

Glasnogovornik Predsjedništva Turske Ibrahim Kalin je najavljujući sastanak Erdogan-Izetbegović-Vučić, rekao da Turska nastoji da poveća broj investicija na Zapadnom Balkanu i da poboljša bilateralne odnose.

Kalin je podsjetio da su Turska i Srbija potpisale više od 20 sporazuma, i da će Vučićeva posjeta Ankari biti prilika da se razgovara i o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer