Published On: Wed, Aug 19th, 2020

Velika vijest za Srdana Golubovića i Gorana Bogdana: Film Otac u utrci je za ‘europski Oscar’

Nagrađivana hrvatska manjinska koprodukcija redatelja Srdana Golubovića uvrštena je u prvi dio selekcijskog izbora najboljih europskih dugometražnih igranih filmova za nagradu ‘europski Oscar’ Europske filmske akademije (EFA), priopćio je HAVC.

EFA je odlučila selektirati filmove za EU Oscar nominacije u dva dijela zbog korone i njome povezanih restrikcija. U ovom prvom dijelu su selektirana 32 filma, a drugi dio slijedi u rujnu, čime će u selekciju moći ući i filmovi koji su imali premijere do 31. svibnja, na festivalima ili u kinima, ali zbog pandemije nisu mogli krenuti u regularnu kinodistribuciju prije studenoga.

Facebook

Ekipa iz filma Otac u Berlinu…

“Otac” je premijerno prikazan u programu ‘Panorama’ ovogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija). Također, Goran Bogdan je za naslovnu ulogu u filmu osvojio nagradu za najboljeg glumca u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu – FEST 2020, što je ujedno bila i nacionalna premijera tog filma.

Zagreb 13072017
GORAN BOGDAN
Foto Mario Kucera

Goran Bogdan utjelovio je glavni lik oca koji je zbog siromaštva izgubio svoju djecu…

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba.

Scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

zagreb 18.10.2018
Ognjen svilicic - stan
foto vedran peteh

Ognjen Sviličić također je zaslužan za scenarij…

Film je koprodukcija čak šest zemalja: Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma.

Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Nominacije za EU Oscara bit će poznate 7. studenoga na filmskom festivalu u Sevilli, a dodjela je još uvijek zakazana za 12. prosinca u islandskom Reykjaviku.