Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Velika Putinova pobjeda događa nam se pred očima, no o njoj se ne piše i ona se ne događa u Kijevu nego mnogo zapadnije

Must Read
In this pool photograph distributed by the Russian state agency Sputnik, Russia’s President Vladimir Putin meets with Hungary’s Prime Minister Viktor Orban at the Kremlin in Moscow on July 5, 2024.,Image: 887453362, License: Rights-managed, Restrictions: ** Editor’s note : this image is distributed by the Russian state owned agency Sputnik **, Model Release: no, Credit line: Valery SHARIFULIN / AFP / Profimedia

 

Dok se većina medija i političara fokusira na bojišta u Ukrajini, prava Putinova pobjeda odvija se daleko zapadnije, u srcu Europe i Sjedinjenih Američkih Država. No, nećemo čitati o tome na naslovnicama. Radikalno desne opcije jačaju u mnogim NATO članicama, a to bi moglo preoblikovati politički pejzaž kakav poznajemo.

S jedne strane, imamo HDZ koji se održava na vlasti, ali je prisiljen na koaliciju s Domovinskim pokretom, strankom koja otvoreno izražava proruske stavove. Zatim su tu Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje radikalno desne stranke postaju sve popularnije, kritizirajući NATO-ovu politiku prema Ukrajini. Marine Le Pen u Francuskoj jača i mogla bi preispitati francuske obveze prema NATO-u, dok u SAD-u, pad podrške Joeu Bidenu i uspon Trumpovih pristaša prijeti promjenom američke vanjske politike.

No, vratimo se na trenutak na Ukrajinu. Jednog dana, ovaj sukob trebao bi nositi naziv “Glupi rat”. Riječ je o besmislenom, nepotrebnom i protueuropskom sukobu. Logika koja stoji iza rata protiv Ukrajine zbog NATO-a je toliko manjkava da je NATO time izgubio svaki smisao postojanja. Umjesto čuvara mira, postao je potpirivač bratoubilaštva; umjesto čuvara Europe, postao je njezin ubojica.

Zanimljivo je primijetiti kako se politika Bruxellesa i naoružavanje Ukrajine pozitivno prihvaća samo u vazalnim državama EU, dok u većini drugih članica ta podrška umanjuje snagu vladajućih stranaka. Poljska i baltičke zemlje možda gorljivo podržavaju NATO, ali u Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj jača nezadovoljstvo i radikalno desne opcije koje se protive ovoj politici.

Neke zemlje EU nikada nisu niti postale antiruske. Mađarska, Slovačka i Srbija zadržale su pro-ruski stav unatoč pritiscima iz Bruxellesa. Ove zemlje često kritiziraju sankcije protiv Rusije i zauzimaju stavove koji su u sukobu s glavnom politikom EU prema Moskvi.

Oni koji stoje iza saveza gurnuli su Europu u sukobe i napetosti koje su je dovele do trenutne krize. Političke promjene koje se događaju u Europi i SAD-u zahtijevaju preispitivanje uloge NATO-a i njegove budućnosti. Putinova pobjeda ne događa se samo na bojištima Ukrajine, već i u političkim promjenama koje se događaju na Zapadu. Jačanje radikalno desnih opcija moglo bi dovesti do demontaže NATO-a i preispitivanja njegove uloge u suvremenom svijetu. Europa i SAD moraju preispitati svoju vanjsku politiku i odnose s NATO-om kako bi izbjegli daljnje konflikte i osigurali stabilniju budućnost.

Pitali smo AI da nam analizira teze iz ovog teksta:

#### 1. Putinova pobjeda odvija se zapadnije od Ukrajine zbog jačanja radikalno desnih opcija u NATO članicama.

**Ispravna:**
Ova teza ima određenu težinu, s obzirom na to da su radikalno desne stranke u mnogim europskim zemljama, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i druge, zabilježile rast popularnosti. Ove stranke često kritiziraju NATO i europske politike prema Rusiji. Putin bi mogao profitirati od destabilizacije političkog jedinstva unutar NATO-a i EU.

#### 2. Rat u Ukrajini je besmislen, nepotreban i protueuropski sukob.

**Djelomično ispravna:**
Ova teza je subjektivna i ovisi o perspektivi. Za mnoge, rat u Ukrajini je obrambeni rat protiv ruske agresije i neophodan za očuvanje suvereniteta Ukrajine. Međutim, za druge, sukob može izgledati kao nepotreban i štetan, naročito za Europu koja se suočava s ekonomskim i političkim posljedicama.

#### 3. NATO je izgubio smisao postojanja i postao potpirivač bratoubilaštva umjesto čuvara mira.

**Neispravna:**
NATO je osnovan kao obrambeni savez i njegov osnovni cilj je zaštita svojih članica. Iako NATO-ova intervencija u raznim konfliktima može biti kontroverzna, teza da je savez potpuno izgubio smisao postojanja i postao potpirivač bratoubilaštva je preuveličana. NATO i dalje igra ključnu ulogu u europskoj sigurnosti.

#### 4. Politika Bruxellesa pozitivno se prihvaća samo u vazalnim državama EU, dok u većini drugih članica umanjuje snagu vladajućih stranaka.

**Djelomično ispravna:**
Ova teza je preuveličana, ali ima elemenata istine. U nekim zemljama EU, podrška politikama Bruxellesa može biti politički rizična, naročito u kontekstu naoružavanja Ukrajine. Međutim, nije točno da samo vazalne države podržavaju Bruxelles. Mnoge države članice, iako kritične prema nekim aspektima politike EU, i dalje aktivno podržavaju ključne politike Bruxellesa.

#### 5. Radikalne političke promjene u Europi i SAD-u mogle bi dovesti do demontaže NATO-a.

**Neispravna:**
Iako su političke promjene moguće, demontaža NATO-a je vrlo malo vjerojatna. NATO ima duboko ukorijenjenu strukturu i podršku među većinom svojih članica. Promjene u politici i pristupu su moguće, ali potpuna demontaža saveza je malo vjerojatna.

### Zaključak

Većina tezâ iz ovog teksta je djelomično točna, ali često preuveličava stvarne situacije i ishode. Dok je jasno da postoje ozbiljni izazovi za NATO i europsku politiku prema Ukrajini, tvrdnje o potpunoj demontaži NATO-a i totalnom gubitku smisla saveza su preuveličane. Kritički pogled na ove teze otkriva složeniju i nijansiraniju sliku trenutne političke situacije.

- Advertisement -

12 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -