Published On: Thu, Aug 15th, 2013

VELIKA GOSPA: Crkva širom BIH pozvala rasljene Hrvate na masovne prijave!


MOSTAR
– Svečanim misnim slavljima danas se u marijanskim svetištima slavi blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Na današnji dan brojni vjernici hodočaste u marijanska svetišta u BiH. Tako se blagdan Velike Gospe obilježava u Širokom Brijegu, Posušju, Komušini, Olovu, Rami, Međugorju i drugim mjestima.

Danas crkva slavi jednu od četiri istine, slavi Uznesenje Marijino na nebo. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo.

Kao Majku Božju kršćani Mariju slave od petog stoljeća, nakon Koncila u Efezu 431. godine koji ju je proglasio Bogorodicom. Prvi spomen Marijina štovanja među Hrvatima zabilježen je na crkvenoslavenskom jeziku u molitvi u Kijevskim listićima iz 10. stoljeća.

Zanimljivo je da širom BIH svećenici s oltara pozivaju katolike iz RH i iseljeništva, koji su ovih dana na svojim ognjištima da prije povratka u mjesta u kojima rade izvrše prijavu u CIPS uredima. Bilo je i dramatičnih govora. Tako su neki svećenici uputili apel domaćem stanovništvu u BIH rječima “Ne dajte im da odu ni da jedu dok se ne prijave, neki su za ovu zemlju mogli ginuti a nekima se problem i prijaviti, radi se o povijesno bitnom događaju i oni koji se ne prijave na svoju djedovinu na kojoj planiraju umrijeti neka se više i ne vraćaju, jer je kao takvi više i nisu dostojni!”

Agitacija Crkve inače već je urodila plodom, jer je govora bilo i na devetnicama, pa je ovaj tjedan kako doznajemo, primjećena znatna gužva u CIPS uredima u hrvatskim sredinama u BIH.

Smatra se da u Hrvata u BIH, katolika,  Crkva ima presudan i daleko najjači utjecaj kod agitiranja u bilo koje društvene svrhe. Ujedno Crkva među njima uživa i daleko  najveće povjerenje.