Published On: Uto, srp 20th, 2021

VELIKA BRITANIJA Teške optužbe na račun Johnsona, napisao u poruci da oni koji dobiju covid žive dulje

“Boris Johnson nije bio voljan postrožiti mjere kada je prošle jeseni došlo do porasta broja zaraženih covidom jer je smatrao da većinom umiru samo stariji od 80 godina”, rekao je za BBC Dominic Cummings, bivši glavni savjetnik britanskog premijera.

Cummings je također rekao da mu je premijer poslao poruku u kojoj stoji da “više ne vjeruje pretjerivanjima britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS)” te je dodao kako je Johnson bio više za to da virus prođe kroz populaciju nego da se uništi gospodarstvo.

Odgovor vlade

Glasnogovornik britanske vlade reagirao je na ove navode Cummingsa.

“Premijer je tijekom pandemije poduzimao nužne mjere kako bi zaštitio živote i ekonomiju, vodeći se pritom najboljim znanstvenim savjetima. Podsjetimo, vlasti su uvele tri nacionalna lockdowna i time spriječile pucanje zdravstvenog sustava”, naveo je glasnogovornik.

Brojevi novozaraženih u Britaniji naglo su pali prošloga ljeta, ali su opet počeli rasti kada je krenula jesen. Cummings je izjavio za BBC kako su on, glavni znanstveni savjetnik Ujedinjenog Kraljevstva Patrick Vallance i glavni medicinski službenik Engleske Chris Whitty već od sredine rujna zagovarali strože mjere, ali da je Johnson rekao: “Ne, ne, ne, ne, ne, ne pristajem na to.”

Johnson: Ako dobijete covid, živite dulje

13. listopada prošle godine je svakoga dana u Britaniji umiralo više od stotinu ljudi. Vođa laburista Keir Starmer zatražio je uvođenje lockdowna u trajanju od dva do tri tjedna, ali vlada je bila protiv toga, prenosi Index.

Politički savjetnik, koji je optužio vladu da je odgovorna za tisuće smrtnih slučajeva od covida-19, podijelio je s javnosti poruke iz listopada koje je navodno Johnson slao suradnicima.

Johnson je u poruci poslanoj 15. listopada napisao kako je “pomalo potresen nekim podacima o smrtnim slučajevima od covida”.

“Srednja dob za umiruće iznosila je između 81 i 82 godine za muškarce i 85 za žene. To je iznad očekivanog životnog vijeka. Stoga, ako dobijete covid, živite dulje. Teško da će netko mlađi od 60 godina završiti u bolnici, a u tom slučaju će preživjeti. I više ne vjerujem svim tim pretjerivanjima NHS-a. Ljudi, mislim da moramo posložiti stvari. U zemlji imamo više od 3 milijuna starijih od 80 godina. To znači da nema nacionalnog lockdowna”, napisao je Johnson u poruci.

No, premijer je 31. listopada najavio četverotjedno zatvaranje Engleske, rekavši da je to potrebno za zaštitu NHS-a jer brojke sugeriraju da bi smrtnost mogla dosegnuti “nekoliko tisuća dnevno” ako se ne uvedu “ozbiljne mjere”.

“Ne možete posjetiti kraljicu. Što ako je zarazite koronavirusom?”

Britanska oporbena Laburistička stranka priopćila je kako su Cummingsova otkrića ojačala argumente za javnu istragu i da su “dodatni dokaz da je premijer opetovano griješio na štetu javnog zdravstva”.

Cummings je za BBC kazao da je Johnson rekao dužnosnicima da nikada neće pristati na prvi lockdown te da ga je bilo potrebno uvjeriti da se ne susretne s kraljicom.

“Pitao sam ga što radi, a on je rekao da ide vidjeti kraljicu. Rekao samo mu: ‘Neki članovi kabineta su u izolaciji. Možda imate koronavirus. Možda ja imam koronavirus. Ne možete posjetiti kraljicu. Što ako je zarazite koronavirusom?’” rekao je Cummings.

“Odgovorio je da zapravo nije dobro promislio”, dodaje bivši glavni savjetnik premijera./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x