Velika Britanija osudila privođenje njihovog veleposlanika u Teheranu

Velika Britanija je osudila privođenje njenog veleposlanika u Iranu kao “grubo kršenje međunarodnog prava”.

Britanci su priopćili je da je veleposlanik Rob Macaire pušten poslije kraćeg zadržavanja nakon što je priveden tijekom antivladinih prosvjeda u Teheranu.

Prosvjedi su izbili nakon što je Teheran priznao da je iranska vojska odgovorna za obaranje ukrajinskog putničkog aviona na letu za Kijev, kada je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

“Uhićenje našeg veleposlanika u Teheranu bez osnova ili objašnjenja predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava”, rekao je ministar vanjskih poslova Britanije Dominik Raab.

 


Raab smatra da je iranska Vlada sada na prekretnici, da se ta zemlja može nastaviti kretati prema ekonomskoj i političkoj izolaciji ili može poduzeti korake s ciljem spuštanja tenzija i krene diplomatskim putem naprijed, prenosi Euronews.

Masa Iranaca okupila se jučer na najmanje četiri lokacije u Teheranu uzvikujući “smrt lažovima” i pozivajući vrhovnog vođu Irana ajatolaha Ali Hameneija da se povuče zbog greške vojske i obaranja aviona.

Policija je u više navrata odgovorila suzavcem.

 

Američki predsjednik Donald Trump sinoć je uputio poruku podrške i solidarnosti s iranskim demonstrantima na engleskom i farsi jeziku.

“Hrabrom i napaćenom narodu Irana. Ja sam uz vas od kada sam došao na mjesto predsjednika i moja administracija će vas nastaviti podržavati. Mi pažljivo pratimo vaše prosvjede i inspirirani smo vašom hrabrošću”, napisao je Trump na Twitteru.

more recommended stories