Published On: Fri, Aug 21st, 2020

VELIKA BRITANIJA Brat bombaša samoubojice iz Manchestera osuđen na 55 godina zatvora

Hashem Abedi odbio je da prisustvuje ročištu o izricanju kazne.

Brat bombaša samoubojice koji je aktivirao bombu na koncertu Ariane Grande u Manchesteru ubivši 22 osobe i ranivši na stotine, u četvrtak je osuđen na kaznu od minimalno 55 godina zatvora.

Hashem Abedi (23) negirao je da je pomogao u planiranju napada u manchesterskoj Areni ali je proglašen krivim za uojstvo, pokušaj ubojstva i urotu za napad eksplozivom. Njegova kazna je odgođena zbog putnih ograničenja tokom epidemije koronavirusa, prenosi Fena.

Njegov stariji brat Salman Abedi, koj je aktivirao bombu, poginuo je 22. svibnja 2017. u bombaškom napadu na kraju koncerta.

Hashem Abedi odbio je da prisustvuje ročištu o izricanju kazne.

Sudac Jeremy Baker izjavio je tijekom ročišta o izricanju kazne Abediju da su dvojica braće “podjednako odgovorna za pogibije i ranjavanja izazvana eksplozijom”.

– Iako je Salman Abedi direktno odgovoran, jasno je da je optuženi bio integralni dio planiranja – kazao je Baker.

Sudac je naglasio da bi, da je mlađi brat bio stariji od 21 godine u vrijeme eksplozije, “izrekao kaznu doživotne robije”. Umjesto toga, on je osuđen na minimalno 55 godina robije prije nego što se mogne razmotriti kaucija.

– Optuženi bi trebao jasno znati da je minimalna kaznu koju treba odslužiti 55 godina. On možda nikada ne bi bio oslobođen – kazao je Baker.

Dodao je da je postojao “značajan stupanj predumišljaja” i da je motivacija za braću bila “promicanje ideologije islamizma”, prenosi Associated Press.