Published On: Pon, stu 11th, 2019

Velika akcija SIPA-e zbog namještanja nogometnih utakmica, pretresi na više lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na širem području Bosne i Hercegovine jutros provode operativnu akciju “Var” zbog postojanja osnova sumnje da su osmunjičeni u ovom predmetu počinili krivično djelo “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i “Primanje dara i drugih oblika koristi”, potvrđeno je za “Avaz”.

Akcija se provodi po naredbama Tužiteljstva i Suda BiH, a odnosi se na namještanje nogometnih utakmica u sezoni 2018./2019. i usmjerena je protiv sudaca.

Navodno je uhićeno 10 osoba.

U toku su pretresi na nekoliko lokacija na širem području Bosne i Hercegovine, između ostalog u Orašju, Brčkom, Sarajevu i drugim mjestima.

Po nalogu Tužiteljstva BiH SIPA pretresa privatne objekte koji su u vlasništvu nekoliko nogometnih sudija i službenih lica Nogometnog saveza BiH. Pod istragom je, prema informacijama Žurnala, najmanje jedanaest osoba. Istragu u ovom predmetu Tužiteljstvo BiH je provodilo više od godinu dana, a dio akcije je urađen i u saradnji sa Nogometnim savezom BiH, te predsjednicima pojedinih klubova koji se takmiče u Prvoj ligi Federacije BiH.

Pod sumnjom su, saznaje Žurnal, utakmice Goražde – Velež, GOŠK – Budućnost Banovići i nekoliko utakmica koje je igrao sarajevski Olimpic, kao i Metalleghe iz Jajca. Isražitelji su dokumentirali da su sudije i službena lica uzimala mito kako bi pogodovali određenim klubovima.

Žurnal saznaje da su pod istragom Ante Bilješko, Kenan Bajraktarević, Vladimir Dominković, Ilija Živković, Salem Prolić, Irfan Durić, Fuad Zahirović i drugi. Tijekom dana će biti poznato više detalja, ali prema zadnjim informacijama  ne radi se o kladioničarkoj mafiji, već o korupcijskim aktivnostima sudija i delegata koji su uzimali novac za pogodovanje pojedinim klubovima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare