Published On: Pon, lip. 4th, 2018

VELIČANSTVENO! Tri tisuće gledatelja u Posušju na proslavi prvaka Treće lige! (FOTO)

Posušje je jučer podsjećalo na dane kad je taj grad u zapadnoj Hercegovini imao premijerligaša i kad su na Mokrom Docu gostovali Zrinjski, Sarajevo. Želježničar, Borac, Široki Brijeg i drugi premijerligaši. Svi putovi vodili su prema stadionu bez obzira na to što je u isto vrijeme trajao prijenos utakmice Brazil – Hrvatska.

Momčad Posušja igrala je posljednji susret pred 3 000 navijača u Drugoj ligi FbiH jug (3. liga po hijerarhiji) u kojoj je već ranije osigurala naslov prvaka, pa je posljednja utakmica bila rezultatski nevažna, ali slavljenička. Igrači nikako nisu htjeli pokvariti raspoloženje svojim vatrenim navijačima koji nisu štedjeli ni grla ni pirotehniku. Na slavlje je stigla momčad Brotnja iz Čitluka.

 

Slučajno ili ne, upravo je Brotnjo prije 18 godina bilo najveći suparnik Posušju u utrci za naslov prvaka NS Herceg – Bosne. Posušje je dva puta bilo zaredom prvak. Posljednji put Posušani su pobjednički pehar u jednom natjecanju podignuli nakon 18 godina.

– Ovaj dan smo dugo čekali – govorili su igrači Posušja na čelu s kapetanom Tomislavom Kovačem kojem su domaći navijači Poskoci pred utakmicu dodijelili priznanje za najborbenijeg igrača.

Sjajno su domaći otvorili utakmicu, a već u 5. minuti poveli su iz akcije koju je pokrenuo iskusni Davor Landeka, a završio Ivan Mandurić. U 23. minuti Marko Jukić je sjajno zavrnuo loptu s lijevog boka, a Franko Gugić je nespretno prevario svog vratara Pehara i udvostručio vodstvo domaćina. Raspoloženi Jukić u 60. minuti otklonio je sve dvojbe o pobjedniku, a čast Brotnja spasio je Antonio Miličević i veliko slavlje je na Mokrom docu počelo.

– Posušje, Posušje, plavo – bijele boje, volimo te Posušje kao oči svoje orilo se iz stotina grla raspoloženih navijača.
– Izgurali smo dobro cijelu sezonu. Najveći dio smo bili u vodstvu. U jednom trenutku smo pali u formi, izgubili prv mjesto, dođe kriza i kod većih, no kad je bilo najpotrebnije odigrali smo najbolje i zasluženo osvojili prvo mjesto – kaže trener Posušja Leo Slišković.

Slavelje je nastavljeno duboko u noć, a igrače sad čeka najteži dio posla, kvalifikacije za plasman u Prvu ligu FBiH protiv goražda. Prvi susret je u četvrtak u 17.30 na Mokrom docu, a uzvrat u nedjelju u Goraždu.

Ovacije Wagneru Santosu Lagi

Prije utakmice predstavnik Posušja Ljubo Crnogorac predao je nogometnoj legendi Premijer lige BiH Wagneru Santosu Lago dres Posušja s brojem deset kojeg je uspješno nosio dvije sezone. Publika je Wagnera ispratila ovacijama.
– Za Posušje sam emotivno vezan, kad sam stigao u BiH prije 15 godina ovdje sam odigrao dvije sezone. Bio sam mlad, pamtim ih dobro. Ljudi u Posušju vole nogomet i drago mi je zbog njih što je Posušje prvak. Želim im da prođu kvalifikacije i uđu u Prvu ligu, zaslužili su to – kazao je Wagner.

Što će biti s klubom u budućnosti?

Vlasnik kluba je trenutno općina Posušje. Poznato je da je nakon bankrota 2009. godine klub promjenio ime iz NK u HŠK Posušje. Mnogi Posušani su zaljubljeni u svoj lokalni klub kao i u kompleks stadiona Mokri Dolac. Klub ima jedan od boljih stadiona u BiH. Redovito je Posušanima na kavama tema lokalni klub, gdje se evociraju uspomene na zlatne dane kao i što će biti s HŠK Posušjem u budućnosti.

Mnogi potajno priželjkuju eventualnog privatnog vlasnika da preuzme klub u svoje ruke. Saznajemo da je i sama općina Posušje imala dobar projekt za financiranje kluba, ali isti nije zaživio iz nepoznatih razloga.

Pitanje je hoće li se Prva liga igrati na Mokrom docu upravo iz razloga financija, čak i ako Posušje pobijedi Goražde u kvalifikacijama. Mnogi se nadaju da hoće, ali sve je u rukama prvog čovjeka općine, načelnika Branka Bage i njegovih suradnika.

Poskok.info/ Sportske novosti

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer