Published On: Uto, srp. 3rd, 2018

VELEPOSLANSTVO V. BRITANIJE O DODIKOVIM OPTUŽBAMA: Ne želimo destabilizirati RS, mi vam pomažemo

Britansko veleposlanstvo neće “uživo” komentirati rastući popis smiješnih teorija zavjere koji promoviraju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i RTRS, javni emiter za koji je EU u izvještaju o BiH iz 2016. godine potvrdio da je pod jakim utjecajem njegove stranke. Ali, ne možemo ignorirati nedavne neosnovane napade na dvoje poznatih novinara (radi se o novinarima BNTV Suzani Rađen Todorić i Željku Raljiću, op. pr) a koji su, zajedno s mnogim drugim, nedavno sudjelovali u Britansko-bh. Fellowship programu. Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja. Zapravo, Britansko-bh. Fellowship program ima gotovo 250 sudionika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija. Viši dužnosnici Vlade RS i RTRS-a su također sudionici ovog programa, priopćeno je iz Veleposlanstva Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

– Veoma je razočaravajuće to da je predsjednik Dodik odlučio da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj. Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji partner Republike Srpske i svake godine ulažemo milijune konvertibilnih maraka kako bi pomogli vlastima Republike Srpske da ispune svoje važne ustavne obveze u sklopu BiH. Samo u zadnjih nekoliko godina pomogli smo u izradi transportne i energetske strategije za RS, koje su otključale investicije vrijedne desetine milijuna eura. Poboljšali smo poslovnu klimu u mnogim gradovima, od Banja Luke do Trebinja, i uspostavili smo novi, on-line sustav registracije novih kompanija na jednom mjestu (one-stop shop). Radimo s policijom RS kako bi poboljšali njihovu sposobnost da se bore protiv terorizma i organiziranog kriminala, a sa sudovima kako bi ubrzali rješavanje gospodarskih sporova. Pomogli smo da se izradi novi zakon koji će pružiti veću podršku civilnim žrtvama rata. U Banju Luku smo doveli izložbe velikih umjetnika Damian Hirsta i Grayson Perryja. Osigurali smo stipendije da mladi ljudi mogu studirati na vodećim britanskim sveučilištima. I da, nastavljamo davati doprinos EUFOR-u u vidu snaga kako bi se osiguralo sigurno okruženje u cijeloj BiH. Ovo nisu djela zemlje koja ima za cilj narušiti ili destabilizirati RS. Upravo suprotno, mi želimo jaku, stabilnu i prosperitetnu RS, u sklopu jake, stabilne i prosperitetne BiH.

Ujedinjeno Kraljevstvo ne zauzima strane na izborima u BiH. Na građanima je da odaberu svoje predstavnike. Naše opredjeljenje je da radimo s bilo kim tko će poštivati ustav i provoditi reforme koje će učiniti da ova zemlja postane bolja za živjeti u njoj. Želimo čuti puno više o planovima stranaka da ojačaju ekonomiju i vladavinu prava, te da zaustave odliv mozgova i mladih, kako bi mi mogli planirati da pružimo podršku takvim naporima. Ljubazno molimo sve relevantne faktore da se fokusiraju na ova važna unutaranja pitanja i prestanu s pokušajima da uvuku Ujedinjeno Kraljevstvo u svoje izborne kampanje, stoji u priopćenju Veleposlanstva Veleike Britanije u BiH.

Podsjetimo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je optužio Veliku Britaniju da želi detsbilizirati RS./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer