Published On: Fri, Sep 25th, 2020

Veleposlanstvo SAD: Ako mi kažemo da je Nikola loš, otkud pravo nekome da ga imenuje?

Iz Veleposlanstva SAD danas su odgovorili na upit “Avaza” o imenovanju Nikole Špirića u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Špiriću su podsjećamo, u rujnu 2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zbog vjerodostojnih informacija o tome da je  “uključen u javnu korupciju”.

U odgovoru Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD je rečeno:

Kada državni tajnik posjeduje vjerodostojne informacije da je neki dužnosnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj dužnosnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tijekom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tijekom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U slučaju gospodina Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizirani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast.

Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju – stoji u odgovoru Uredu za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Iz Veleposlanstva SAD-a nisu odogovorili jesu li ova saznanja proslijedili Tužiteljstvu BiH

Naime pravna tijela BIH u postupku imenovanja ne postupaju prema građanima BIH u pogledu njihovih ustavnih obveza i prava u BIH na osnovu mišljenja pojedinih ambasada nego pod imperativom legislative i zakona u BIH. Veleposlanstvo SAD-a također ima saznanja da neki omiljeni šefovi OSA-e i neki omiljeni ambasadori jesu stekli pozicije korupcijom i kršenjem zakona. Putem krivotvorenja životopisa i diploma. Isti, zanmiljivo, – nisu na crnoj listi SAD-a. Crne liste nisu za miljenike SDA šerijata ili što?