Published On: Pet, lis 4th, 2019

VELEPOSLANIK RUSIJE IVANCOV: Očito je da jedan narod u BiH ne želi u NATO; mi se ne miješamo

Rusko veleposlanstvo u BiH izdalo je priopćenje ta javnost povodom, kako je navedeno, nastavka tumačenja stava Rusije u vezi s euroatlantskim integracijama BiH te je istakla da se Rusija nikad nije miješala u unutrašnje stvari BiH, niti je imala i nema takve namjere.

– Istovremeno, sa žaljenjem bilježimo konstantne pokušaje uvlačenja naroda BiH u orbitu vojno-političke sjevernoatlantske alijanse. Željeli bismo skrenuti pažnju na činjenicu da svi koji su upoznati s realnom situacijom u savremenoj BiH mogu vidjeti da nema ni znakova konsenzusa u lokalnom društvu u pogledu članstva u NATO-u. Očito je da se jedan od tri konstitutivna naroda države protivi članstvu u ovom vojnom bloku, nije zaboravio malignu ulogu koju je Alijansa odigrala tokom sukoba u BiH i na Kosovu 1995. i 1999. godine, protivi se integraciji u NATO, što je, s tačke gledišta logike i zdravog razuma, sasvim razumljivo – naveo je u saopćenju ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Ambasada Rusije navela je i da su sigurni da “vještačko uvlačenje” BiH u euroatlantsku elitu potkopava unutarnju političku stabilnost, stvara nove podjele te je suprotno s logikom Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem je predviđeno donošenje vitalnih odluka, isključivo na temelju konsenzusa između tri konstitutivna naroda./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare