Published On: Sat, Jul 8th, 2017

Veleposlanik Rousson: Francuske tvrtke su obavile više posjeta BiH i spremne su dati svoju ekspertizu

Novoimenovani veleposlanik Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson u razgovoru za Fenu ocijenio je da naša zemlja i Francuska imaju čvrste i prijateljske odnose, istakavši da će se posvetiti njihovom jačanju.

”Najprije ću pratiti BiH na putu koji je odabrala u pravcu Europske unije. Narednih godina trebaju se dogoditi važne etape ovog procesa i Francuska će biti uz BiH dok ih bude savladavala”, kazao je francuski veleposlanik.

Tijekom svoje misije, kako je rekao, radit će na razvoju vrlo konkretnih projekata suradnje – institucionalnom partnerstvu Francuske i BiH te suradnji s organizacijama civilnog društva.

Napomenuo je da Francuska trenutno radi na više projekata u BiH, a jedan od njih je Zimski olimpijski festival 2019. (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, u čiju je organizaciju Francuska uključena od samog početka.

”Francuske firme su obavile više posjeta BiH i spremne su dati svoju ekspertizu’, rekao je Rousson.

U oblasti kulture, veleposlanik je najavio da će se više posvetiti isticanju moderne strane njegove zemlje, koja je često nedovoljno zapažena u svijetu.

”Koristit ću se efikasnim sredstvima koja će uključiti Francuski institut u BiH koji nudi, ne samo tečajeve već i medijateku otvorenu ove godine u Sarajevu, kao i brojna izdanja dostupna u elektronskoj formi”, pojasnio je.

Također, najavio je veoma dinamičnu univerzitetsku suradnju dviju zemalja, u okviru koje će za nekoliko sedmica Francuska ponovo dodijeliti stipendije koje će omogućiti nekim od najboljih bosanskohercegovačkih studenata da studiraju u ovoj zemlji.

Naglasio je i podršku koju pružaju Zemaljskom muzeju BiH te podsjetio na posjetu eksperata iz Louvrea koji su prošli tjedan dolazili da pokrenu suradnju ova dva muzeja.

Osim toga, dodao je, Ambasada Francuske finansira renoviranje i osiguranje prostorije u kojoj je Hagada, koja će biti otvorena krajem ljeta.

Rousson je mišljenja da bi suradnja Francuske i BiH mogla biti poboljšana i to u oblasti ekonomskih investicija.

”Neke francuske firme su već prisutne u BiH, ali ostalim nedostaje povjerenja u poslovni ambijent te stoga oklijevaju da investiraju. Zbog toga Francuska podržava Reformsku agendu usvojenu 2015.”, rekao je, istakavši da borba protiv korupcije mora ostati prioritet.
Francuska vlada je, kaže, mobilizirala gotovo milijun KM za poticanje francuskih investicija.

”Suradnja bi mogla biti ostvarena u oblasti turizma, jer su francuska skijališta, koja su među najpopularnijim u svijetu, vrlo zainteresirana za razvoj Jahorine i Bjelašnice. Osim toga, francuske firme bi mogle investirati i u transportnu infrastrukturu”, naglasio je.

Za put BiH ka Europskoj uniji i NATO-u kazao je da na njemu ostaju još neke veoma značajne etape koje treba prijeći.

”Te etape su zahtjevne, ali neophodne. U 2016. ostvaren je veliki napredak, međutim, u ovoj godini to nije slučaj, bar dosad. Da bi BiH napredovala mora opet naći svoj tempo, naročito u provođenju

Reformske agende”, smatra Rousson i dodaje da je, u pogledu NATO-a, aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) važan korak.

Podsjetio je da su za to utvrđeni precizni uvjeti, posebno u oblasti nekretnina koje su u vlasništvu Ministarstva obrane BiH.

”Te uvjete i dalje treba ispuniti i ohrabrujem bh. vlasti da to urade”, poručio je veleposlanik Francuske u BiH.