Published On: Uto, srp 14th, 2020

VELEPOSLANIK BIH U KANADI Samo me Dodik može pozvati na odgovornost

Veleposlanik BiH u Kanadi Marko Milisav izjavio je Srni da nije postupio po instrukciji ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Bisere Turković, koja je naložila diplomatsko-konzularnoj mreži da 11. srpnja, na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, obilježe Dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja, s obzirom na činjenicu da je tu odluku “donijela samoinicijativno”, te da ne postoji “odluka Vijeća ministara koja bi bila obvezujuća”.

Milisav je istaknuo da se diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju jednog naroda i da se upravo takvim zloupotrebama narušava ugled BiH.

“Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog i sve odluke moraju se donositi konsenzusom. Kao veleposlanik jedino sam dužan, a to je i moj stav i osobno opredjeljenje, da zastupam usuglašene odluke i interese sva tri naroda. Možda su pojedinci u Federaciji BiH od nekih prethodnih veleposlanika koje su imenovale neke druge političke stranke iz Republike Srpske navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost”, poručio je Milisav.

Kada je riječ o samoj zastavi, rekao je veleposlanik BiH u Kanadi, ona nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde pojedinci, već je zajedno s kopljem otkinuta za vrijeme nedavne oluje u Otavi i bit će vraćena i pravilno istaknuta kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.

“Zbog loše komunikacije i općenito negativnog stava prema srpskim veleposlanicima u Ministarstvu vanjskih poslova u vijeću ministara ne mogu precizirati kada će taj proces biti završen. Raegiranje brojnih federalnih medija bez provjere činjenica samo je još jednom potvrdilo jednostranost i jednoumlje i pokazalo negativan stav prema svemu što odstupa od njihove istine”, naveo je Milisav.

On je kazao da “zbog takvih neprofesionalnih tekstova objavljenih u pojedinim federalnim medijima, njegova obitelj je izložena prijetnjama i neukusnim komentarima ekstremističkih bošnjačkih organizacija i individua”.

“Međutim, to mi je samo potvrda da, kao član reprezentacije Republike Srpske, svoj posao obavljam korektno i da sam na dobrom putu”, dodao je veleposlanik Bosne i Hercegovine u Kanadi.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić priopćio je jutros kako na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici zastave na veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Ottawi nisu bile spuštene na pola koplja te nazvao taj čin “sramnim i skandaloznim”.

U priopćenju se navodi kako je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković 9. srpnja ove godine poslala Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici te da se u toj Instrukciji između ostalog kaže: “Sva diplomatsko konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadore-šefova diplomatsko konularnih misija), su na dan 11. srpnja 2020. godine dužna spustiti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola u vezi s članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”.

“Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini su očekivali da veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Ottawi postupi u skladu s Instrukcijom i spusti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja. To bi bio ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja preživjelim žrtvama genocida u veleposlanstvu u Ottawi, tom malom komadu bosanskohercegovačke zemlje u dalekoj i prijateljskoj Kanadi”, navodi se u priopćenju IGK-a.